ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον έντεκα νεκροί από την κακοκαιρία στο Μαρόκο

toylachiston-enteka-nekroi-apo-tin-kakokairia-sto-maroko-2056867

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες στο Μαρόκο, μια εβδομάδα αφότου η κακοκαιρία σκότωσε τουλάχιστον 36 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η δημόσια τηλεόραση.

Προηγουμένως, ο Τύπος της χώρας είχε αναφέρει ότι επτά άνθρωποι πέθαναν από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες ήταν οι χειρότερες των τελευταίων τριάντα ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα The Economist. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή στο νότιο Μαρόκο έπεσε ύψος βροχής που ισοδυναμεί με το αντίστοιχο ενός έτους, όπως αναφέρουν οι αρχές.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες οδήγησαν σε υπερχείλιση ποταμών και σε σημαντικές υλικές ζημιές στις υποδομές μεγάλων περιοχών. Χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, δρόμοι έκλεισαν ενώ προβλήματα υπάρχουν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και στην ύδρευση.

Μετά από αίτημα του βασιλιά Μοχάμεντ VI, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Άσαντ επισκέφθηκε το νότιο Μαρόκο για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

«Προτεραιότητα θα δοθεί στην λειτουργία των οδικών αρτηριών και την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, την ύδρευση και στις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε από την επαρχία Γκουελνίμ όπου εκτός των άλλων πολλοί άνθρωποι είναι άστεγοι.