Εφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης Μουμπάρακ

Εφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης Μουμπάρακ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αιγύπτιος γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του υπουργού του επί των Εσωτερικών και έξι συνεργάτες του για το φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011, επικαλούμενος ελαττώματα της απόφασης.

«Μια μελέτη του αιτιολογικού της απόφασης αποκάλυψε νομικά ελαττώματα στην ετυμηγορία»,  αναφέρεται σε δήλωση του εισαγγελέα. Η άσκηση μιας τέτοιας έφεσης προβλέπεται από το νομικό σύστημα της Αιγύπτου και αναμενόταν ότι θα υποβληθεί. Αν ο Μουμπάρακ δικαστεί και πάλι για την υπόθεση αυτή, θα είναι για τρίτη και τελευταία φορά, σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται, πως το δικαστήριο απάλλαξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από τις κατηγορίες ότι διέταξε το φόνο εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, καθώς επίσης και έναν πρώην υπουργό Πετρελαίου από κατηγορίες για διαφθορά, σχετικά με εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές κάτω απ' αυτές της αγοράς.

Ο δικαστής Μαχμούντ Κάμελ αλ-Ρασίντι απέσυρε επίσης τις κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι συνεργατών του αναφορικά με τους φόνους διαδηλωτών.

Ο 86χρονος Μουμπάρακ δεν πρόκειται πάντως να αφεθεί ελεύθερος μετά τις σημερινές ετυμηγορίες. Το Μάιο κρίθηκε ένοχος σε μια άλλη υπόθεση σχετική με κλοπή δημοσίων κεφαλαίων και εκτίει την ποινή τριετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε, ενώ τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση για ιατρικούς λόγους σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε προάστιο του Καΐρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή