Αιματηρή μάχη με ισλαμιστές στο Γκρόζνι

Αιματηρή μάχη με ισλαμιστές στο Γκρόζνι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνούσε στο Κρεμλίνο την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους», το φάντασμα της ισλαμικής εξέγερσης στοίχειωνε και πάλι την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι. Δέκα άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, έξι άοπλοι πολίτες και εννέα ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρής ένοπλης σύγκρουσης που συγκλόνισε χθες το πρωί το κέντρο της πόλης.

Εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό, αυτονομιστές αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού της αστυνομίας, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς, για να οχυρωθούν στη συνέχεια σε πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης. Αλλοι αυτονομιστές κατέφυγαν σε γειτονικό σχολείο, ενώ οι αρχές ασφαλείας απέκλεισαν το κέντρο της πόλης και ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ομάδα των επιδρομέων «εκμηδενίστηκε», ενώ 28 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των ανταρτών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου». Πρόκειται για την ισχυρότερη ισλαμική αυτονομιστική οργάνωση στην Τσετσενία και στις γειτονικές της περιοχές. Στη σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση επικαλείται «καταπίεση των μουσουλμάνων γυναικών» από τις ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με τον (πιστό στο Κρεμλίνο) ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, οι ισλαμιστές σχεδίαζαν να εκδηλώσουν την επίθεσή τους την Παρασκευή, ημέρα αργίας και προσευχής των μουσουλμάνων, αλλά το σχέδιό τους ματαιώθηκε όταν τροχονόμοι σταμάτησαν για έλεγχο οχήματα που μετέφεραν στο κέντρο της πόλης.

Ο Ραμζάν Καντίροφ διοικεί με σιδερένια πυγμή την Τσετσενία, όπου τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της αυτονομιστικής βίας είχε πέσει αισθητά. Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια επαναφέρουν τους φόβους για υποτροπή του τσετσενικού προβλήματος, αφυπνίζοντας οδυνηρές μνήμες από τους αυτονομιστικούς πολέμους του 1994-96, επί προεδρίας Μπορίς Γέλτσιν, και του 1999-2000, επί πρωθυπουργίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την επίθεση που ξεκίνησε λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή, επίσημη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτοί οι λεγόμενοι “αντάρτες” έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στην Τσετσενία. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποί μας εκεί, τα όργανα της τάξης, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή