Σε τέταρτη θητεία προσβλέπει ο Νετανιάχου

Σε τέταρτη θητεία προσβλέπει ο Νετανιάχου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. «Ξεκάθαρη λαϊκή εντολή» ζήτησε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τους ψηφοφόρους, στις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, που αναμένεται να προκηρύξει το Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με χθεσινές δημοσκοπήσεις, το Λικούντ του Νετανιάχου αναμένεται να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία, καλλιεργώντας στον κ. Νετανιάχου τη φιλοδοξία ότι θα σπάσει το ρεκόρ μακροβιότητας στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, που κατέχει ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Νταβίντ Μπεν Γκουριόν με 16 έτη, έναντι εννέα για τον Νετανιάχου.

Μία ημέρα πριν από τη διάλυση της Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός έπαυσε τα δύο κεντρώα μέλη της κυβέρνησής του, την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, που είχαν επικρίνει την πολιτική επέκτασης των παράνομων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αντίθετοι είχαν δηλώσει, στο μεταξύ, οι δύο υπουργοί και στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον «εβραϊκό χαρακτήρα» του ισραηλινού κράτους.

Παρότι, όμως, οι σφυγμομετρήσεις δίνουν το Λικούντ ως πρώτο κόμμα στις 17 Μαρτίου, η κάλπη δεν αναμένεται να προσφέρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Νετανιάχου. Αυτό θα σημάνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα αναγκασθεί να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους μεταξύ των ακραίων δεξιών κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές του Μαρτίου μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό της πιο σκληροπυρηνικής, εθνικιστικής, αλλά και θρησκευτικής, κυβέρνησης στην 66χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Συμμαχία

Στη νέα κυβέρνηση που μπορεί να σχηματίσει τον Μάρτιο, ο Νετανιάχου ίσως αξιοποιήσει τους σημερινούς του δεξιούς συμμάχους, όπως τον ακραίο εθνικιστή και υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ή ακόμη και τους μέχρι πρότινος αντιπάλους του, τους σεφαραδίτες ορθόδοξους Εβραίους του κόμματος Σας, που στηρίζουν σήμερα την αντιπολίτευση.

Την πλειοψηφία του στην Κνεσέτ χρωστά άλλωστε ο Νετανιάχου στη συμμαχία του με τα ακροδεξιά κόμματα Γιζραέλ Μπεϊτενού του Λίμπερμαν και «Ισραήλ, το Σπίτι μας» του Ναφτάλι Μπένετ.

Την ίδια στιγμή, το Λικούντ ελπίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου θα του επιτρέψει να αποστασιοποιηθεί οριστικά από τους σημερινούς του ενοχλητικούς μετριοπαθείς συμμάχους, όπως η Λίβνι και ο Λαπίντ.

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λικούντ, ο κ. Νετανιάχου κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποφύγουν το σφάλμα του ιδεολογικού διχασμού που στέρησε από το Λικούντ την πλειοψηφία, δίνοντας στο κόμμα μόλις 18 έδρες στις εκλογές του 2013. Στην αναμέτρηση αυτή, τα δύο εθνικιστικά κόμματα (Γιζραέλ Μπεϊτενού και «Ισραήλ, το Σπίτι μας») πήραν συνολικά 25 έδρες, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η προκήρυξη εκλογών, που θα γίνει επισήμως μετά την ψηφοφορία για διάλυση της Βουλής της ερχόμενης εβδομάδας, και η αναμενόμενη νίκη του Νετανιάχου προκαλούν απογοήτευση στους Παλαιστίνιους.

«Αν οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ αναδείξουν στην εξουσία μια εξτρεμιστική, ρατσιστική, δεξιά κυβέρνηση, αυτό θα σημάνει το οριστικό τέλος κάθε πιθανότητας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μαλκί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή