Αποστάσεις Μέρκελ από πρόταση του CSU για ξένους

Αποστάσεις Μέρκελ από πρόταση του CSU για ξένους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πήρε αποστάσεις από την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) περί υποχρέωσης των μεταναστών να μιλούν γερμανικά στο σπίτι τους αν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα. Η πρόταση του CSU, αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Βερολίνου, πυροδότησε αγανακτισμένες αντιδράσεις από τις κοινότητες των μεταναστών και τα ΜΜΕ.

Τα σχόλια των ΜΜΕ

Οι περισσότερες εφημερίδες σε σχόλιά τους την αποκάλεσαν ρατσιστική ενώ πολλοί σκιτσογράφοι ανέλαβαν να τη γελοιοποιήσουν πλήρως. «Αυτή η πρόταση δεν είναι μέρος της προγραμματικής συμφωνίας και δεν αποτελεί κυβερνητική πολιτική», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας κλειδί για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την επιτυχία τους στο σχολείο και στη δουλειά. Το ίδιο το CSU μάλιστα φρόντισε να κάνει λίγο πιο ήπια την πρότασή του λέγοντας ότι οι μετανάστες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλούν γερμανικά στην καθημερινή τους ζωή.

Η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολίασε ότι οι ίδιοι οι Βαυαροί δεν ξέρουν να μιλούν γερμανικά, αφού χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερα βαριά και συχνά ακατανόητη για τους υπόλοιπους Γερμανούς διάλεκτο. Η συζήτηση πάντως για το θέμα αντανακλά την αγωνία μερίδας του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έγιναν μέλη της Ε.Ε. και τους αιτούντες άσυλο από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία. Στελέχη του CSU φοβούνται ότι θα χάσουν την παραδοσιακή εκλογική τους βάση από το σαφώς ξενοφοβικότερο ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο σημειώνει εκλογικούς θριάμβους στις τελευταίες τοπικές αναμετρήσεις.

Η τουρκική κοινότητα

Στο μεταξύ, «παράλογη» και «αντισυνταγματική» χαρακτήρισε η τουρκική κοινότητα την πρόταση του κόμματος CSU. Η Ενωση των Χριστιανοκοινωνιστών θέλει να εισαγάγει «μια υποχρέωση να μιλάνε γερμανικά στη σχολική τάξη, στον δρόμο και στο σαλόνι τους», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας (TGD), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της κοινότητας αυτής όπου ανήκουν περισσότερα από 3 εκατ. ανθρώπων, Τούρκοι ή Γερμανοί τουρκικής καταγωγής.

Αυτού του είδους η πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να πυροδοτήσει «το μίσος προς τους μετανάστες» και «να βλάψει τη δημοκρατία στη χώρα μας», τόνισε η ένωση, που ζητεί από τη Μέρκελ να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον «παραλογισμό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή