ΚΟΣΜΟΣ

Ρίχνει τους τόνους η Γερμανία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις Γαλλίας και Ιταλίας

richnei-toys-tonoys-i-germania-schetika-me-tis-metarrythmiseis-gallias-kai-italias-2058003

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξήρε σήμερα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας και της Ιταλίας και κορυφαία στελέχη της είπαν πως και η ίδια η χώρα τους οφείλει να κάνει περισσότερα, υιοθετώντας έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο μετά τις επικρίσεις στις οποίες προχώρησε το σαββατοκύριακο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσον αφορά τα πεπραγμένα του Παρισιού και της Ρώμης, προκαλώντας εκνευρισμό στους εταίρους της.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Die Welt, η Μέρκελ κάλεσε την Ιταλία και τη Γαλλία να θέσουν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα ενόψει της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του εάν και κατά πόσον τα σχέδια προϋπολογισμού τα οποία της υπέβαλαν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κρατικά χρέη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν κυρίως τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Προσερχόμενος για τις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο.

«Εάν δείτε τις ειδήσεις και το τι έχει γίνει στις χώρες τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της, η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς», τόνισε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε όλοι στον σωστό δρόμο και στη Γερμανία πρέπει επίσης να καταβάλουμε μια προσπάθεια», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν έχει αναβάλει την ανακοίνωση των κρίσεων σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος ως τις αρχές του Μαρτίου, εξηγώντας πως χρειάζεται τα οριστικά δεδομένα για τους υπό εκτέλεση προϋπολογισμούς του 2014 και τα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2015 ώστε να κάνει μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή αποτίμηση. Θα μπορούσε πιθανόν να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Αλλά με το 2014 να οδεύει προς το τέλος και τα προβλήματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή να χαρακτηρίζονται πολύ μεγάλα, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη πιστεύουν πως η καθυστέρηση αυτή ουσιαστικά αποφασίστηκε για να δοθεί μια ευκαιρία στο Παρίσι και στη Ρώμη να περάσουν σύντομα νόμους ώστε η Κομισιόν να μην επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε βάρος των δύο κρατών.

«Το κυρίαρχο είναι ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να κινηθούν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε στη Γαλλία και στην Ιταλία ότι πρέπει να ακούσουν με προσοχή αυτό που ανακοίνωσε η Επιτροπή, ειδικά ότι πρέπει να εξεταστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τροποποίησε πολύ διστακτικά το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του μετά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους περίπου €4,5 δισεκ., ή 0,3% του ΑΕΠ. Αλλά με την τρίτη τη τάξει οικονομία της ευρωζώνης να παραμένει σε ύφεση και την ανεργία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, ο Ρέντσι θα προτιμούσε να αποφύγει τις περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών.

Η Γαλλία εξάλλου είχε αρχικά δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της εντός του ορίου του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ το 2013, αλλά πλέον αναγνωρίζει πως δεν θα επιτύχει τον στόχο αυτό πριν από το 2017.

Την Κυριακή πάντως, Γάλλοι και Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

«Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον ευρωπαίο ηγέτη, αλλά διότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία», σχολίασε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα.

«Στη Γερμανία, ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο. Σε 10 ή 20 χρόνια, εξαιτίας αυτού, θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Η Γερμανία είναι τώρα σε καλύτερη θέση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε πριν από δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

«Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τιον ίδιο σεβασμό», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Ισως η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό θα ήταν μία σημαντική συμβολή που η Ευρώπη περιμένει εδώ και πολύ καιρό από τη Γερμανία να έχει, και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.