Λουκέτο σε ινδική εταιρεία ταξί λόγω βιασμού

Λουκέτο σε ινδική εταιρεία ταξί λόγω βιασμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας απαγόρευσαν τη λειτουργία της διεθνούς εταιρείας ταξί Uber επειδή, όπως έγινε γνωστό, ένας από τους αυτοκινητιστές της βίασε μία γυναίκα επιβάτιδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ινδίας η εταιρεία τοποθετήθηκε στη «μαύρη λίστα» επειδή παραπλανά τους πελάτες της. Η 26χρονη γυναίκα      -θύμα της επίθεσης- χρησιμοποίησε την εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο προκειμένου να βρει ταξί για να πάει στο σπίτι της. Ο οδηγός, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται, όμως, την οδήγησε σε μία απομονωμένη περιοχή όπου τη βίασε. Ο οδηγός οδηγήθηκε στο δικαστήριο και ο συγκεντρωμένος κόσμος προσπάθησε να τον λιντσάρει αλλά η αστυνομία κατάφερε να τον διασώσει βάζοντας τον άμεσα στο αστυνομικό λεωφορείο που περίμενε με αναμμένες τις μηχανές.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την Uber, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Ινδία, ότι δεν υποβάλει σε αρκετούς ελέγχους τους οδηγούς της θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Μετά την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρείας από το ινδικό υπουργείο Μεταφορών, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους αυτοκινητιστές της εταιρείας που θα προσπαθήσουν να εργαστούν, χωρίς να αποκλείεται οι αρχές να προχωρήσουν και σε κατάσχεση του οχήματος. Η εταιρεία, ωστόσο, εξακολουθεί να κλείνει διαδρομές μέσω της εφαρμογής της, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση, αφού τα αυτοκίνητα της εταιρείας δεν έχουν κανένα διακριτικό. Πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, η Uber είχε χαρακτηρίσει «τρομακτικό» το συμβάν και είχε δεσμευθεί να κάνει οτιδήποτε μπορούσε προκειμένου να οδηγηθεί ο υπαίτιος ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τράβις Κιλάνικ δήλωσε ότι «η Uber θα συνεργαστεί με την ινδική κυβέρνηση προκειμένου να διενεργεί ελέγχους στους οδηγούς της».

«Οχι» από την Ολλανδία

Την ίδια στιγμή και ενώ το μέλλον της εταιρείας φαντάζει δυσοίωνο στην Ινδία, στην Ολλανδία το δικαστήριο απαγόρευσε στην υπηρεσία UberPOP να λαμβάνει μισθώσεις διαμέσω της δημοφιλούς εφαρμογής της για κινητά τηλέφωνα, ενώ απείλησε με την επιβολή χρηματικών προστίμων που θα προσεγγίσουν τις 100.000 ευρώ. Η υπηρεσία UberPOP, της εταιρείας Uber, επιτρέπει σε μη επαγγελματίες αυτοκινητιστές να εκτελούν διαδρομές με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και μάλιστα στο μισό κόστος της ίδιας διαδρομής με κανονικό ταξί. «Οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια παραβιάζουν τον νόμο» αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Χάγης. Στην εταιρεία μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ, ενώ στους οδηγούς μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα από δέκα χιλιάδες έως σαράντα χιλιάδες ευρώ εφόσον εξακολουθήσουν να εργάζονται. Αυτή τη φορά η Uber αντέδρασε δυναμικά, αρνούμενη να πειθαρχήσει στη δικαστική απόφαση.

Αρχικά η εταιρεία προσέφερε πιλοτικά τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο Αμστερνταμ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ενώ προσέφερε την υπηρεσία UberPOP σε Χάγη και Ρότερνταμ. Τον Οκτώβριο συνελήφθησαν πολλοί οδηγοί και τους επιβλήθηκαν υψηλά χρηματικά πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Uber εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του φωτός μετά την ίδρυσή της το 2009 και σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία της σε 200 πόλεις 45 κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή