Σχέδια για χειμερινή ανακατάληψη της Μοσούλης

Σχέδια για χειμερινή ανακατάληψη της Μοσούλης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης τείνουν να αποκλείσουν τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (Ι.Κ.) εντός των ορίων της Μοσούλης, πείθοντας τους Ιρακινούς αξιωματούχους για την ανάγκη χειμερινής επίθεσης με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης είναι ακόμη ιδιαίτερα πρόωρη.

Το «πράσινο φως» για την επιχείρηση θα εξαρτηθεί -λέει η Ουάσιγκτον- από την πορεία της εκπαίδευσης επιπλέον ιρακινών χερσαίων δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ιράκ διαφωνούν γύρω από την ικανότητα του ιρακινού στρατού να ολοκληρώσει μια τόσο περίπλοκη επιχείρηση. Παρά τις δυσχέρειες που προκαλούν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στον ανεφοδιασμό των ισλαμιστών, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χιλιάδες μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη έχουν απολέσει το ηθικό τους.

Ακόμη κι αν οι ιρακινές δυνάμεις εκδιώξουν το «Ισλαμικό Κράτος» από το έδαφός τους, η οργάνωση θα διατηρήσει τα ορμητήριά της εντός της Συρίας. Μια επιτυχημένη εκστρατεία στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των ισλαμικών δυνάμεων στη Συρία.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι ευρεία επιχείρηση, με στόχο την πάταξη του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού για την άνοιξη. Οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για εσπευσμένη επιχείρηση στη Μοσούλη, όμως, μεταβάλλουν τα δεδομένα.

Οι δυσκολίες

Η ανακατάληψη της Μοσούλης, ωστόσο, θα απαιτήσει αιματηρές μάχες εκ του σύνεγγυς σε πυκνά οικοδομημένο αστικό περιβάλλον. Η αμερικανική εμπειρία στη Φαλούτζα το 2004 αποδεικνύει ότι αυτό θα είναι δύσκολο, δαπανηρό και θα κοστίσει ζωές.

Κάθε στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης θα υποχρεώσει επίσης τον πρόεδρο Ομπάμα να αποφασίσει αν οι Αμερικανοί σύμβουλοι θα εγκαταλείψουν την ασφάλεια των αρχηγείων, όπου σήμερα βρίσκονται, για να συνοδεύσουν Ιρακινούς και Κούρδους στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία στη Μοσούλη θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της νέας σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, υπό τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, να εξασφαλίσει τη συνεργασία της τοπικής αστυνομικής δύναμης, πολλά μέλη της οποίας είναι σουνίτες, καθώς και των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, αλλά και των πρεσβυτέρων από τις τοπικές σουνιτικές φυλές.

«Εχω περάσει πολύ χρόνο στη Μοσούλη. Είναι δύσκολο μέρος για επιχειρήσεις. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Θα είναι μια δύσκολη, κρίσιμη μάχη», είχε πει τον Οκτώβριο ο στρατηγός Λόιντ Οστιν, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του Πενταγώνου, αρμόδιος για τον συντονισμό των αμερικανικών δυνάμεων με τον ιρακινό στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή