ΚΟΣΜΟΣ

Χάθηκαν φέτος 3.400 πρόσφυγες στη Μεσόγειο

chathikan-fetos-3-400-prosfyges-sti-mesogeio-2058533

Ενα αρνητικό ρεκόρ ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) την Τετάρτη, καθώς περισσότερα από 3.400 άτομα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 207.000 πρόσφυγες έχουν επιχειρήσει το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από τον Ιανουάριο – αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011 (70.000 άτομα). Το 2014 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 4.272 πρόσφυγες παγκοσμίως. Ταξιδεύοντας τις περισσότερες φορές από τη Λιβύη προς την Ιταλία ή τη Μάλτα οι πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 60.051 Σύροι – ήλπιζαν στην απόκτηση εργασίας και ασύλου.

Η δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων πραγματοποιήθηκε από τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, κατά την έναρξη μιας διημερίδας σχετικά με τις μεθόδους προστασίας των ατόμων που προσπαθούν να διαφύγουν του πολέμου και των διώξεων μέσω της θάλασσας. Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ και ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Γκουτιέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για τη διάσωση των προσφύγων και σημείωσε ότι πολλά κράτη θέτουν ως προτεραιότητα την διασφάλιση των συνόρων τους παρά τον κίνδυνο απώλειας τόσων ζωών. «Είναι λάθος επιλογή και η απόλυτα λανθασμένη αντίδραση σε μία εποχή, κατά την οποία αριθμοί-ρεκόρ προσφύγων προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους», σχολίασε ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κράτη. «Η διαχείριση της ασφάλειας και της μετανάστευσης είναι ζητήματα που απασχολούν κάθε χώρα, αλλά οι πολιτικές πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι ανθρώπινες ζωές να μην αποτελούν παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιταλία έχει διασώσει 150.000 πρόσφυγες

Τα νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης έχουν επηρεασθεί από τις εκτεταμένες συγκρούσεις στη Λιβύη, την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας των οποίων έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία για πολλούς αποτελεί το κοντινότερο λιμάνι και η χώρα έχει διασώσει περισσότερους από 150.000 πρόσφυγες. «Δεν μπορείς να σταματήσεις κάποιον που προσπαθεί να σώσει τη ζωή του αποτρέποντάς τον, αλλά πρέπει να εντοπισθεί η ρίζα του προβλήματος», είπε ο Γκουτιέρες.