ΚΟΣΜΟΣ

Διμερείς συναντήσεις Ιράν με ΗΠΑ και Γαλλία πριν από τη σύνοδο με τις μεγάλες δυνάμεις

dimereis-synantiseis-iran-me-ipa-kai-gallia-prin-apo-ti-synodo-me-tis-megales-dynameis-2059239

Το Ιράν θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πριν από τη σύνοδο της Τετάρτης με τις μεγάλες δυνάμεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα στη Γενεύη, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, η συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία υπό την Γουέντι Σέρμαν, δεύτερη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα διεξαχθεί αύριο στις 14.00 ώρα Ελλάδος, ενώ οι ιρανοί διαπραγματευτές θα συναντήσουν τους γάλλους ομολόγους τους την Τρίτη.

Όπως το είχαν ήδη ανακοινώσει Τεχεράνη, Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), το Ιράν και η ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, στη Γενεύη, για μια πολυμερή συνεδρίαση διάρκειας μιας ημέρας στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών δεν προβλέπεται στις συναντήσεις στη Γενεύη.

Η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Aραγκτσί, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γενεύη αύριο το πρωί. Θα συνοδεύεται από τον Νταβούντ Μοχαμαντιάν, σύμβουλο του υπουργείου και από δύο αξιωματούχους του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που είναι αρμόδιος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Μετά την αποτυχία να επιτευχθεί πλήρης και οριστική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν στη Βιένη στις 24 Νοεμβρίου, η ομάδα 5+1 και η Ισλαμική Δημοκρατία ανανέωσαν προσωρινή συμφωνία που είχαν υπογράψει το Νοέμβριο του 2013 και παρέτειναν τις συνομιλίες τους έως την 1η Ιουλίου του 2015.

Οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούν από το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.