«Δικαιολογημένες» οι σκληρές μέθοδοι της CIA, λέει η πλειοψηφία των Αμερικανών

«Δικαιολογημένες» οι σκληρές μέθοδοι της CIA, λέει η πλειοψηφία των Αμερικανών

48" χρόνος ανάγνωσης

Δικαιολογημένο χαρακτήρισε τον τρόπο που μεταχειρίστηκε η CIA τους υπόπτους για τρομοκρατία το 59% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «βασανιστήρια» για να περιγράψει την μεταχείριση των υπόπτων.

Παράλληλα, στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα αφότου παρουσιάστηκε η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας περί βασανιστηρίων σε βάρος δεκάδων ανθρώπων, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.

Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν δικαιολογημένη τη χρήση τους.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα.

Μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.