Η τριμερής συνεργασία τους έχει θορυβήσει

Η τριμερής συνεργασία τους έχει θορυβήσει

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μία εβδομάδα, η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι παρελάμβανε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στο Οσλο. Η Πακιστανή έφηβη κέρδισε τη συμπάθεια και τον σεβασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης με τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Εναν αγώνα που λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή: φανατικοί Ταλιμπάν την πυροβόλησαν πριν από δύο χρόνια, μέσα στο σχολικό της λεωφορείο, και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη βράβευση της Μαλάλα, οι τηλεοπτικές οθόνες όλου του κόσμου γέμισαν πάλι με φρίκη καθώς μετέδιδαν εικόνες από την πατρίδα της: δεκάδες μαθητές ηλικίας 10-16 ετών σκοτώθηκαν από επιδρομή Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ, όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των τζιχαντιστών, επρόκειτο για ενέργεια αντεκδίκησης, απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν που διατηρούν σημαντικά κρησφύγετα στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, προς τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν λόγους να ανησυχούν, καθώς η εκστρατεία για την εκδίωξή τους επιταχύνθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Για αρκετά χρόνια οι Αφγανοί και οι Αμερικανοί κατηγορούσαν τον κυβερνητικό στρατό του Πακιστάν ότι έπαιζε διπλό παιχνίδι: βοηθούσε μεν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά επέτρεπε ταυτόχρονα στην Αλ Κάιντα και στους Αφγανούς Ταλιμπάν να διατηρούν βάσεις υποστήριξης στις παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε κατηγορηθεί ότι υπέθαλπε τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, ανταποδίδοντας τα ίσα στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, η οποία διευκόλυνε τους δικούς του εσωτερικούς εχθρούς.

Η αντικατάσταση του Καρζάι από τον Ασράφ Γκάνι, μετά τις φετινές προεδρικές εκλογές, και ο διορισμός του στρατηγού Ραχίλ Σαρίτ στην ηγεσία των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα. Τον Νοέμβριο, ο Σαρίτ πέρασε ένα δεκαήμερο στις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, έγινε αποδέκτης της έντονης δυσφορίας των ισχυρών συμμάχων του – μήπως και ο ίδιος ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είχε εντοπισθεί στο Αμποταμπάντ, μια πόλη οχυρό, όπου κρυβόταν σε αστική περιοχή, κάτω από τη μύτη του πακιστανικού στρατού;

Τελευταίες επιτυχίες

Γεγονός είναι ότι τον τελευταίο μήνα αποκαταστάθηκε η τριγωνική συνεργασία Πακιστάν – Αφγανιστάν – ΗΠΑ, με αποτέλεσμα μια συντονισμένη εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν, που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Για πρώτη φορά στα τελευταία 10 χρόνια ο πακιστανικός στρατός σκότωσε υψηλόβαθμο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Αντνάν ελ Σουκριτζουμάχ. Την επομένη, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εξόντωσαν τον Ουμέρ Φαρούκ, έναν άλλο ηγέτη της Αλ Κάιντα, στο Β. Ουαζιριστάν. Ανταμείβοντας την πακιστανική κυβέρνηση, οι Αμερικανοί τής παρέδωσαν τρεις ηγέτες των Πακιστανών Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου του Λατίφ Μεχσούντ. Από την πλευρά της, η αφγανική κυβέρνηση προσδοκά έναν πιο ενεργητικό ρόλο του Ισλαμαμπάντ στη δύσκολη προσπάθεια ειρήνευσης ανάμεσα στην Καμπούλ και τη μετριοπαθέστερη μερίδα των Αφγανών Ταλιμπάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή