Πρωτοφανής δίωξη Τούρκων φιλάθλων

Πρωτοφανής δίωξη Τούρκων φιλάθλων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ δεν έχει κοπάσει ακόμη η θύελλα των αντιδράσεων για τις συλλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων του αντιπολιτευόμενου Τύπου από την κυβέρνηση Ερντογάν- Νταβούτογλου, μια νέα δικαστική δίωξη διεκδικεί θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Πρόκειται για τη δίκη 35 ανθρώπων που απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, αντιμέτωποι με την κατηγορία της συγκρότηση «εγκληματικής συμμορίας» για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που μια οργάνωση… φιλάθλων κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος!

Και οι 35 κατηγορούμενοι, στη δίκη που άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη, είναι «Τσαρσί», όπως αποκαλούνται οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Μπεσίκτας, του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού σωματείου της Τουρκίας. Το «έγκλημα» των κατηγορουμένων ήταν ότι μετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να επεκταθούν σε όλη τη χώρα τον Μάιο- Ιούνιο του 2013, με αφορμή αμφιλεγόμενη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί και της ιστορικής πλατείας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι 35 επιχείρησαν «να διαδώσουν μια εικόνα (για τις ταραχές στην Τουρκία) παρόμοια με εκείνη της Αραβικής Ανοιξης», προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες συγκρούσεων, με τελικό στόχο τη βίαιη ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Εκατοντάδες οπαδοί της Μπεσίκτας οργάνωσαν μαχητική διαδήλωση έξω από το δικαστήριο. Θυελλώδεις ήταν και οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου τους κατηγορουμένους είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν άνω των 100 δικηγόρων. Το ακροατήριο υποδεχόταν με ηχηρούς γέλωτες την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, κάτι που κορυφώθηκε στην περίπτωση του Τσεμ Γιακισκάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παρότρυνε τους πολίτες να κατεβούν στον δρόμο και ότι παρήγγειλε… πίτσες για τους ακτιβιστές του πάρκου Γκεζί.

Η πρωτοφανής δίωξη προκαλεί ήδη διεθνείς αντιδράσεις. «Το να κατηγορεί κανείς οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας ότι είναι εχθροί του κράτους, επειδή πήραν μέρος σε μια δημόσια διαμαρτυρία, αποτελεί γελοία παρωδία», δήλωσε η Εμμα Σίνκλερ- Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάλεσε το δικαστήριο «να αθωώσει αμέσως» τους κατηγορουμένους.

Οι «Τσαρσί» είναι γνωστοί στην Τουρκία για την πολύπλευρη κοινωνική τους δραστηριότητα, την προσήλωσή τους στις κεμαλικές αρχές του κοσμικού κράτους και τις αριστερές ιδέες τους. Αυτοπροσδιορίζονται ως «αντίθετοι σε όλα» -στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την πυρηνική ενέργεια, τον νεοφιλελευθερισμό και τον εξισλαμισμό- ενώ στο ασπρόμαυρο λογότυπό τους «CARSI», το γράμμα Α περιβάλλεται από κύκλο, σε κόκκινο χρώμα, παραπέμποντας στην αναρχία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή την έναρξη της δίκης, υπενθυμίζουν την έντονη δραστηριότητά τους για την προσφορά βοήθειας σε σεισμοπαθείς, αιμοδοσία κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί την «πολύ σκληρή κριτική» της Ε.Ε. για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή