Ανησυχία για τις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

Ανησυχία για τις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Για ένατη συνεχή Δευτέρα στη Δρέσδη οι αυτοαποκαλούμενοι «πολέμιοι του εξισλαμισμού της δύσης», υπό τη σκέπη της οργάνωσης Pegida, οργάνωσαν νέα διαδήλωση. Στις διαδηλώσεις μετέχουν και μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων, αλλά και του κόμματος AfD.

Οι περίπου 15.000 διαδηλωτές φώναξαν «Είμαστε ο λαός» (Wir sind das Volk), το ίδιο σύνθημα που υιοθέτησαν οι Ανατολικογερμανοί διαδηλωτές στις ιστορικές «πορείες της Δευτέρας», οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του τείχους.

«Είμαστε οι φυσικοί σύμμαχοι αυτού του κινήματος», είπε το ανώτατο στέλεχος της AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος βρέθηκε στη διαδήλωση της Δευτέρας.

Αντιδιαδήλωση

Στην αντιδιαδήλωση, που αριθμούσε περίπου 6.000 άτομα βρέθηκε ο επικεφαλής των πρασίνων Τζεμ Ετσντεμίρ. «Για έναν άνθρωπο σαν και μένα που ανήκω σε ένα κόμμα μέλη του οποίου έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, το 1989, η κατάχρηση εκείνου του συνθήματος προκαλεί αποτροπιασμό», είπε.

Επικεφαλής της Pegida είναι ο 41χρονος Λουτς Μπάχμαν, του οποίου το βιογραφικό δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Το βέβαιο είναι ότι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για ληστεία.

«Οι μουσουλμάνοι συνωμοτούν για να μολύνουν τη διατροφική μας αλυσίδα με τα περιττώματά τους» είπε ένας άνδρας γύρω στα 60 που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.

«Εργάστηκα 40 χρόνια και τι μου μένει, μια σύνταξη στα επίπεδα των κοινωνικών παροχών. Θα μπορούσα και να μην είχα δουλέψει καθόλου», είπε ένας από τους συμμετέχοντες ερωτηθείς γιατί διαδηλώνει.

Μια 72χρονη απέδωσε τις οικονομικές δυσκολίες του δήμου της Δρέσδης στους μετανάστες. «Για μας δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πισίνες, ούτε για πολιτισμό, αλλά δίνονται εκατομμύρια για όσους έχουν άσυλο» είπε.

Σε ολόκληρο το κρατίδιο της Σαξωνίας ζουν περίπου 4.000 μουσουλμάνοι, δηλαδή τη Δευτέρα αναλογούσαν σχεδόν τέσσερις διαδηλωτές ανά μουσουλμάνο.

«Κάποιοι πολιτικοί θέλουν να διαχωρίσουν όσους υποκινούν σκόπιμα εθνικισμούς και προκαταλήψεις εναντίον ξένων και όσους απλώς διαδηλώνουν μαζί τους εκφράζοντας εύλογους φόβους» έγραψε ο Νίκο Φριντ στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. «Ομως υπάρχουν στη Γερμανία πολλές δυνατότητες να εκφράσει κανείς τους φόβους του χωρίς να χρειαστεί να συμπορευθεί με ξενόφοβους».

Ο Φριντ προσέθεσε ότι οι εκκλήσεις για «κατανόηση» προς τα αιτήματα των διαδηλωτών της Δρέσδης «υποτιμούν τις ανησυχίες άλλων πολιτών, παραδείγματος χάρη των εθελοντών που προσπαθούν να φροντίσουν τους πρόσφυγες, ή των δασκάλων και γονέων που συμβάλλουν ώστε τα παιδιά από τη Συρία που έχουν χάσει πατέρα και μάνα να μάθουν κάτι στα γερμανικά σχολεία, αντί να μείνουν εντελώς στον αέρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή