Η παχυσαρκία ίσως είναι αναπηρία, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η παχυσαρκία ίσως είναι αναπηρία, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παχυσαρκία ενδέχεται να είναι αναπηρία. Αυτό έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χθες Πέμπτη, καταλήγοντας σε μια απόφαση η οποία ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική για ολόκληρη την Ε.Ε., έχει μάλιστα τόσο μεγάλες συνέπειες για το εργατικό δίκαιο, που σύμφωνα με γνώστες του ευρωπαϊκού δικαίου είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν εφέσεις έναντι της συγκεκριμένης απόφασης από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το Δικαστήριο κατέληξε στην προαναφερθείσα απόφαση κρίνοντας την υπόθεση του Κάρστεν Κάλτοφτ – Δανού εργαζομένου σε παιδικό σταθμό, ο οποίος κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την εργασία του επειδή ήταν παχύσαρκος. Ο άνδρας αυτός ζυγίζει 160 κιλά και έχει δείκτη μάζας σώματος 54.

Ο Κάρστεν Κάλτοφτ υπέβαλε αγωγή για να αποζημιωθεί από τον δήμο στον οποίο εργαζόταν υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα παράνομων διακρίσεων λόγω του βάρους του. Το δανέζικο δικαστήριο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ζητώντας να μάθει κατά πόσο το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το βάρος. Ετσι το Δικαστήριο έκρινε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν έχει θεσπίσει κανόνες που να απαγορεύουν τις διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους με βάση το βάρος, αλλά ταυτοχρόνως απαγορεύει τις διακρίσεις για αναπηρία. Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι αν το βάρος του εργαζομένου εμποδίζει «την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του προσώπου αυτού στην επαγγελματική ζωή στην ίδια βάση με τους υπόλοιπους εργαζομένους», τότε το βάρος μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία και κατά συνέπεια αυτή η περίπτωση καλύπτεται από την απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας εξαιτίας κάποιας αναπηρίας.

Παχύσαρκο το 23% των γυναικών

Τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι εναπόκειται στο δανέζικο δικαστήριο να αποφασίσει αν αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Κάλτοφτ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία στις ημέρες μας έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση στοιχεία του 2008, σε ποσοστό 23% οι γυναίκες και 20% οι άνδρες στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή