ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν καλεί Ομπάμα για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων

poytin-kalei-ompama-gia-ta-70-chronia-apo-ti-niki-ton-symmachon-2060486

Η Μόσχα προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και πολλούς άλλους ηγέτες να παραβρεθούν στους εορτασμούς που θα διεξαχθούν τον Μάιο για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου.

"Ασφαλώς", ήταν η λακωνική απάντηση του Γιούρι Ουσάκοφ στην ερώτηση εάν έχει σταλεί πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ. "Ο κατάλογος των προσκεκλημένων βασίστηκε στον κατάλογο της προηγούμενης επετείου. Φυσικά, προσκαλούμε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον αντιναζιστικό συνασπισμό, τους συμμάχους μας και τους σημαντικότερους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της BRICS" (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), εξήγησε ο σύμβουλος.

 Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ενδέχεται επίσης να βρεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, αφού έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο η Ρωσία τιμά τη νίκη των Συμμάχων την 9η Μαΐου με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Η συνθηκολόγηση υπογράφηκε την 8η Μαΐου στο Βερολίνο, όμως λόγω της διαφοράς ώρας, στη Ρωσία η ημερομηνία είχε ήδη αλλάξει.

 Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και η κρίση στην Ουκρανία, με τη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων, έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.