Αστυνομικοί κατά του Ντι Μπλάζιο

Αστυνομικοί κατά του Ντι Μπλάζιο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν το Σάββατο, από ψυχικά διαταραγμένο Αφροαμερικανό, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκδικηθεί τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας στο Μιζούρι και το Στέιτεν Αϊλαντ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο δήμαρχος, ομάδα αστυνομικών τού γύρισε επιδεικτικά την πλάτη, ενώ το συνδικάτο αστυφυλάκων της Νέας Υόρκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Ντε Μπλάζιο «έχει αίμα στα χέρια του».

Ο 28χρονος Ισμαήλ Μπρίμσλεϊ, δράστης της διπλής δολοφονίας, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του δύο ημέρες νωρίτερα, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ότι θα σκότωνε αστυνομικούς σε αντίποινα για τις δολοφονίες του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον και του Ερικ Γκάρνερ στο Στέιτεν Αϊλαντ. Το πρωί του Σαββάτου, ο Μπρίμσλεϊ πυροβόλησε τη φίλη του σε προάστιο της Βαλτιμόρης, προτού οδηγήσει μέχρι το Μπρούκλιν. Την ώρα που πλησίαζε το περιπολικό, φώναξε σε περαστικούς: «Κοιτάξτε τι θα γίνει τώρα!». Ο 28χρονος πυροβόλησε εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς, που κάθονταν στο εσωτερικό του οχήματος, για να κατευθυνθεί αμέσως μετά σε σταθμό του μετρό, όπου αυτοκτόνησε.

Οι αστυνομικοί της πόλης εκτιμούν πως ο πολιτικός τους προϊστάμενος, Ντε Μπλάζιο, δεν τους στήριξε, όπως όφειλε, κλίνοντας προς το πλευρό των διαδηλωτών.

Τη νύχτα της Κυριακής, μερικές εκατοντάδες Αφροαμερικανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στους δρόμους του Χάρλεμ, ζητώντας ριζική μεταρρύθμιση του αστυνομικού σώματος.

Αντίθετα, όμως, από άλλες μαχητικές διαμαρτυρίες, η διαδήλωση της Κυριακής υπήρξε σιωπηλή, με τους διαδηλωτές να πορεύονται κρατώντας κεριά. Με τον Μπιλ Μπράτον, αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, της μεγαλύτερης των ΗΠΑ, μίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος Ομπάμα την Κυριακή, για να του εκφράσει τη στήριξή του. Σε ξεχωριστό περιστατικό, την Κυριακή, άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό στην «ελληνική» πόλη της Φλόριντα, το Τάρπον Σπρινγκς.

Αυξημένα μέτρα

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν από χθες αστυνομικές διευθύνσεις σε όλες τις ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας στη Βαλτιμόρη να δηλώνει ότι οι συνθήκες δεν υπήρξαν τόσο επικίνδυνες για την αστυνομία από τη δεκαετία του 1960. Το συνδικάτο αστυνομικών της Νέας Υόρκης εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τα μέλη του σε εγρήγορση και προτείνοντας επιπλέον μέτρα ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή