Κινεζικό χέρι βοήθειας προς τη Ρωσία

Κινεζικό χέρι βοήθειας προς τη Ρωσία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ρούβλι να έχει χάσει περισσότερο από το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου αρχίζουν να γίνονται αισθητοί οι πρώτοι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, που σπεύδει να στηρίξει η κεντρική τράπεζα της χώρας με την πρώτη κρατική ενίσχυση τράπεζας τρεις ημέρες αφότου ανακοινώθηκε πακέτο ύψους 18 δισ. δολαρίων για την ανακεφαλαιοποίηση του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Την ίδια στιγμή κι ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, προειδοποιεί για την επερχόμενη ύφεση στη Ρωσία, τα δεινά της οποίας θα γίνουν αισθητά μέσα στο επόμενο έτος, χείρα βοηθείας τείνει προς τη Μόσχα το Πεκίνο, δηλώνοντας πρόθυμο να στηρίξει τη ρωσική οικονομία.

Η κρατική ενίσχυση αφορά την 28η σε μέγεθος τράπεζα στη Ρωσία, την Trust Bank, που στις αρχές Δεκεμβρίου διέθετε ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 2,63 δισ. δολαρίων, και στην οποία χορήγησε χθες η κεντρική τράπεζα 530 εκατ. δολάρια. Η είδηση συνέπεσε με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA πως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Η τράπεζα έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ αλλά πυκνώνουν τα σημάδια πως η ρωσική οικονομία έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση: η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την επιβολή βαρύτατου φόρου στις εξαγωγές σιτηρών και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει τα αποθέματά της.

Θετικά επίσης λειτούργησε η ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας, της κρατικής Rosneft, πως αποπλήρωσε ομόλογά της ύψους 7 δισ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Καθησύχασε, έτσι, τους επενδυτές που εξέφραζαν φόβους για μια στάση πληρωμών της Rosneft, που έχει χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. Πρόθυμη να προσφέρει την αρωγή της δήλωσε, άλλωστε, η Κίνα διά στόματος των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου που αναφέρθηκαν στη δυνατότητα επέκτασης της διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων και ευρύτερης χρήσης του κινεζικού νομίσματος στο διμερές εμπόριο, που  εξυπηρετεί τους στόχους και των δύο χωρών και μπορεί να στηρίξει τη Ρωσία έστω κι αν δεν μπορεί  να  αποτρέψει την εκροή ρωσικών κεφαλαίων από τη χώρα.

Οι πλούσιοι πάνε στη Βρετανία

Εν μέσω προειδοποιήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2015 τουλάχιστον κατά 2% ακόμη κι αν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν στα 62 δολάρια το βαρέλι και κατά 4% αν παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα, οι πλούσιοι Ρώσοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους και καταλήγουν κυρίως στη Βρετανία. Ο αριθμός των Ρώσων που πήραν βίζα από τη Βρετανία ως επενδυτές αυξήθηκε το 2014 κατά 69%, αν και η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε τον περασμένο μήνα αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση βίζας με το ελάχιστο ποσό που θα επενδυθεί στη χώρα να ανέρχεται πλέον στα δύο εκατ. στερλίνες έναντι του ενός εκατ. μέχρι προσφάτως. Ενδεχομένως, όμως, οι αιτίες δεν είναι μόνον η επερχόμενη ύφεση αλλά και η ανησυχία που έχει εμπνεύσει στους πλουσιότερους και ισχυρότερους Ρώσους η πρόσφατη σύλληψη του Βλαντιμίρ Γεφτουσένκοφ. Πρόκειται για έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα που αφέθηκε ελεύθερος αλλά η ρωσική δικαιοσύνη απεφάνθη πως πρέπει να επιστρέψει στο ρωσικό κράτος την πετρελαϊκή Bashneft την οποία εξαγόρασε ο όμιλός του Sistema Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή