Από την παλαιά φρουρά ο πρόεδρος της Τυνησίας

Από την παλαιά φρουρά ο πρόεδρος της Τυνησίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά μηνύματα έστειλαν οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία, το 1956. Από μόνη της, η σχετικά ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επισφράγισε τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού, που ακολούθησε την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι με τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011, η οποία έπαιξε ρόλο καταλύτη στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Ωστόσο, το γεγονός ότι νικητής της προεδρικής αναμέτρησης αναδείχθηκε ένας 88χρονος πολιτικός, ο οποίος είχε υπηρετήσει τις προηγούμενες, απολυταρχικές κυβερνήσεις, ρίχνει σκιές αμφιβολίας ως προς τη ζωτικότητα της νεαρής δημοκρατίας.

Οπως ανακοίνωσε χθες η κεντρική εφορευτική επιτροπή, νικητής στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της Κυριακής αναδείχθηκε ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι με ποσοστό 55,68% έναντι 44,32% του αντιπάλου του, Μονσέφ Μαρζούκι, ο οποίος είχε επιλεγεί πρόεδρος από το Κοινοβούλιο της Τυνησίας μετά την «επανάσταση του γιασεμιού», που ανέτρεψε τον Μπεν Αλι. Η προσέλευση στις κάλπες περιορίστηκε σε 59,04%.

Η νίκη του γηραιού Εσέμπσι πυροδότησε ταραχές στην πόλη Χάμα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες νεαρούς διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Εσέμπσι, θεωρώντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή του παλιού καθεστώτος.

Ο παλαίμαχος πολιτικός προσπάθησε προεκλογικά να αποστασιοποιηθεί από το καθεστώς Μπεν Αλι, υιοθετώντας προφίλ τεχνοκράτη. Σε μεγάλο βαθμό επωφελήθηκε από την κυβερνητική φθορά του μετριοπαθούς, ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα» (Αναγέννηση), το οποίο δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ιδιαίτερα των πτυχιούχων, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο πολιορκητικού κριού στην εξέγερση του 2011.

Την ικανοποίησή της για την σχετικά ομαλή διεξαγωγή των «ιστορικών» προεδρικών εκλογών εξέφρασε η Γαλλία. «Η επιτυχής διεξαγωγή αυτής της προεδρικής εκλογής επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο της Τυνησίας», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Η Τυνησία είναι η μόνη αραβική χώρα που πέρασε από το καμίνι της «Αραβικής Ανοιξης» χωρίς να καταλήξει στο χάος και στον εμφύλιο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή