Σε αντιτρομοκρατική επιφυλακή η Γαλλία

Σε αντιτρομοκρατική επιφυλακή η Γαλλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το σχέδιο αντιτρομοκρατικής επιφυλακής VIGIPIRATE έθεσε χθες σε ισχύ η γαλλική κυβέρνηση, ύστερα από τις τρεις επιθέσεις σε ισάριθμες ημέρες, που προκάλεσαν τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό 30 ανθρώπων. Το βράδυ τη Δευτέρας, οδηγός ημιφορτηγού έπεσε πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστη πλατεία της Νάντης, τραυματίζοντας 10 πολίτες, ένας από τους οποίους υπέκυψε χθες, προτού αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με μαχαίρι. Ο δράστης επέζησε και συνελήφθη.

Μία ημέρα νωρίτερα, άλλος άνδρας τραυμάτισε με την ίδια μέθοδο 13 ανθρώπους στην Ντιζόν της Ανατολικής Γαλλίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την ώρα της επίθεσης, ο δράστης κραύγασε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι Μεγάλος). Το Σάββατο, άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι με την ίδια ισλαμική ιαχή εναντίον τριών αστυνομικών, προτού δεχθεί τα πυρά συναδέλφων του. Ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του. «Διαπιστώνουμε ότι τα γεγονότα σε Ντιζόν και Νάντη βρήκαν μιμητές» είπε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε πολλά σημεία της χώρας και κυρίως στο Παρίσι.

«Θρησκευτικό μανιφέστο»

Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα για τρομοκρατικές πράξεις μόνο για την πρώτη επίθεση εναντίον των αστυνομικών, μετά τον εντοπισμό γραπτού «θρησκευτικού μανιφέστου», στο οποίο ο δράστης, που κατάγεται από το Μπουρούντι και ασπάσθηκε πρόσφατα το Ισλάμ, επικαλείται τον Αλλάχ, ζητώντας του να του δώσει δύναμη. Τα άλλα δύο περιστατικά δεν χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και οι δύο δράστες πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

Ο δράστης της επίθεσης στην Ντιζόν φέρεται να έχει απασχολήσει 157 φορές ψυχιατρικά ιδρύματα της περιοχής, ως ασθενής εξωτερικών ιατρείων. Η εισαγγελέας της Ντιζόν, Μαρί-Κριστίν Ταραρέ, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο δράστης ομολόγησε ότι οδήγησε το όχημά του πάνω στους πεζούς εξαιτίας «ξαφνικής αίσθησης αλληλεγγύης προς τα παιδιά της Τσετσενίας» και ότι φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» για να πάρει δύναμη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι ο δράστης της Νάντης είναι «μάλλον ψυχοπαθής» και δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα. Πηγές της αστυνομίας αποκάλυψαν ότι ο δράστης στη Νάντη μαχαίρωσε τον εαυτό του τουλάχιστον εννέα φορές στο στήθος, αμέσως μετά την επίθεση, προκαλώντας σοβαρά τραύματα. Η ζωή του βρίσκεται, όμως, εκτός κινδύνου.

Εντονες επικρίσεις από τη συντηρητική αντιπολίτευση δέχθηκε χθες η κυβέρνηση της Γαλλίας, με στελέχη του UMP να καταγγέλλουν επικίνδυνο εφησυχασμό, τη στιγμή που περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κατηγόρησε χθες τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για συνειδητή υποβάθμιση του ισλαμικού κινδύνου, καλώντας για μαζικές απελάσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών ιεροκηρύκων και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα της χώρας.

Στο μεταξύ, η αστυνομία στις Κάννες της γαλλικής Ριβιέρας ανακοίνωσε χθες ότι άνδρας, που έφερε δύο επαναληπτικές κυνηγετικές καραμπίνες και μαχαίρι συνελήφθη τα ξημερώματα κοντά σε υπαίθρια αγορά. Τα κίνητρά του παρέμεναν μέχρι χθες άγνωστα, ενώ ο ύποπτος κρατείται και ανακρίνεται.

Εκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τους συμπολίτες του να αποφύγουν τον πανικό. Στο μεταξύ, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων περιπολούσαν χθες σε κεντρικά σημεία του Παρισιού, όπως τη δημοφιλής λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων και ο Πύργος του Αϊφελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή