Η Γερμανία «να παραμείνει χώρα μετανάστευσης»

Η Γερμανία «να παραμείνει χώρα μετανάστευσης»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. «Απίστευτη Δρέσδη. Πάνω από 20.000 πολίτες» πανηγύριζαν χθες οι διοργανωτές για τη μαζική προσέλευση στην τελευταία από τις καθιερωμένες ξενοφοβικές διαδηλώσεις της Δευτέρας εναντίον της πολιτικής ασύλου. Και παρόλο που η αστυνομία κάνει λόγο για 17.500, είναι γεγονός ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη συνάθροιση των Pegida («Πατριωτών Ευρωπαίων κατά του εξισλαμισμού της Δύσης») μέχρι σήμερα.

Αντιφασιστικό κίνημα

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των πολιτικών προς την κοινή γνώμη να μην επηρεάζεται από τον ακροδεξιό λαϊκισμό, 2.500 επιπλέον άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης της Σαξονίας. Υπάρχει όμως κι ένα αντιφασιστικό αντικίνημα, το οποίο επίσης διογκώνεται. Στη Δρέσδη 4.500 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Pegida και η όπερα της πόλης φιλοξένησε μία προβολή με το σύνθημα «Καλωσήρθατε μετανάστες». Σε άλλες πόλεις της δυτικής Γερμανίας πάντως οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο αριθμός των αντιφασιστών ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των ισλαμοφοβικών. Στη Βόννη για παράδειγμα υπήρχαν μόλις 250 οπαδοί της Pegida, ενώ η αντιδιαδήλωση ήταν δεκαπλάσια σε όγκο. Στο Βόλφσμπουργκ ο συσχετισμός ήταν 200 έναντι 700. Το πιο δυναμικό μήνυμα υπέρ των προσφύγων ήρθε από το Μόναχο όπου 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της κρατικής όπερας εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ. Μαζί εναντίον της Pegida, του ρατσισμού και του μίσους» ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο εκτίμησε χθες ότι η χώρα του θα πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες, την ώρα που εντείνεται στη Γερμανία το κύμα αντιισλαμικών διαδηλώσεων. «Είμαστε εδώ και καιρό μια χώρα μετανάστευσης και πρέπει να παραμείνουμε» δήλωσε ο Γκρίλο σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ως χώρα που ευημερεί και επίσης από χριστιανική αγάπη για τον πλησίον, η χώρα μας θα πρέπει να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες» πρόσθεσε. «Λαμβάνω ξεκάθαρες αποστάσεις από τους νεοναζί και τους ρατσιστές που συγκεντρώνονται στη Δρέσδη και αλλού», υπογράμμισε ο Γκρίλο.

Στις «διαδηλώσεις της Δευτέρας» συμμετέχουν κυρίως όσοι φοβούνται την ενδεχόμενη αύξηση των ισλαμιστών στη Γερμανία με τη μαζική εισροή μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Πρέπει να αντιταχθούμε σε όλες τις μορφές ξενοφοβίας» επισήμανε ο επικεφαλής της BDI, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100.000 εταιρείες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Γερμανία, ο πληθυσμός της οποίας γερνάει, έχει ανάγκη από ξένους, εξειδικευμένους εργάτες. «Εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης, με τη μετανάστευση διασφαλίζουμε την ανάπτυξη και την ευημερία», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή