Ενας δημοσιογράφος στην καρδιά του ΙSIS

Ενας δημοσιογράφος στην καρδιά του ΙSIS

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιούργκεν Τοντενχέφερ ήταν ο πρώτος Δυτικός απεσταλμένος που κατάφερε να διεισδύσει βαθιά στα εδάφη που ελέγχει το «Ισλαμικό Κάτος», το επονομαζόμενο χαλιφάτο, επισκεπτόμενος τη Ράκα στη Συρία αλλά και τη Μοσούλη στο Ιράκ. Είδε από κοντά το τζαμί της Μοσούλης στο οποίο ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική δημόσια ομιλία του και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι κάθε μεσημέρι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν τα μαγαζιά τους για την καθιερωμένη προσευχή. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια άθλια αίσθηση ομαλότητας στη Μοσούλη», στην πόλη από την οποία εκδιώχθηκαν 130.000 χριστιανοί, όλοι οι σιίτες, ενώ πολλοί έχουν δολοφονηθεί. Παρ’ όλα αυτά «η πόλη λειτουργεί και οι κάτοικοι μάλιστα αρέσκονται στη σταθερότητα που τους έφερε το “Ισλαμικό Κράτος”», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNN. Ταυτόχρονα όμως είναι έκδηλος ο φόβος μεταξύ των πολιτών, που γνωρίζουν ότι είναι σκληρή η τιμωρία για αθέτηση των αυστηρών κανόνων του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τοντενχέφερ μίλησε με αρκετούς από τους 300 μαχητές που πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους, χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες, καθώς αρχικά επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην πρώτη γραμμή του ιρακινού στρατού, χρησιμοποιώντας μάλιστα και επιθέσεις αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθεί ο τακτικός στρατός και να τραπεί σε φυγή. «Εμείς πολεμάμε για τον Αλλάχ, εκείνοι για χρήματα και άλλα πράγματα στα οποία δεν πολυπιστεύουν», του είπε ένας από τους νεαρούς εξτρεμιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή