Απελευθέρωση Οτσαλάν βλέπουν οι Κούρδοι αντάρτες

Απελευθέρωση Οτσαλάν βλέπουν οι Κούρδοι αντάρτες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέχρι τον Απρίλιο και πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μουράτ Καραϊλάν, επικεφαλής των Κούρδων ανταρτών που ανήκουν στην παράνομη αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ. Οι συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις του Καραϊλάν διατυπώθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Roj News και αναδημοσιεύθηκε από τουρκικά και κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Δύο ημέρες νωρίτερα, Τούρκοι και Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει από κοινού την έναρξη μιας «νέας φάσης» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με πιο ενεργή συμμετοχή του ιδρυτή του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να επισπευσθεί η αναζήτηση οριστικής λύσης. Πάντως, ο Καραϊλάν δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιστροφής του ΡΚΚ στον ένοπλο αγώνα εάν δεν έχει επιτευχθεί λύση έως τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Τουρκία στις 13 Ιουνίου του 2015.

Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε το 2012 συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ωστόσο, το μορατόριουμ στις ένοπλες συγκρούσεις τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον περασμένο Οκτώβριο, με την αιματηρή εξέγερση των Κούρδων σε πολλές πόλεις. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της επαπειλούμενης σφαγής των ομοεθνών τους από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην παραμεθόρια κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι.

Κατά τη «νέα φάση» των διαπραγματεύσεων, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης θα έχουν συνομιλίες, στο Ιμραλί, με τον Οτσαλάν, αλλά και με αντιπροσωπεία του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο. Μέχρι τώρα, ο Οτσαλάν συνομιλούσε μόνο με τον Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ. «Η διαδικασία συνεχίζεται, με ισχυρή πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα. Οι συναντήσεις, που βασίζονται στην εχεμύθεια και την καλή θέληση, έχουν επιταχυνθεί ώστε να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογκάν.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια της πτήσης του προς τα Σκόπια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η χώρα του αποτελεί στόχο «εκστρατείας συκοφάντησης», με αφορμή τις δικαστικές διώξεις εναντίον μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με την ισλαμική Αδελφότητα Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή