Στην ψυχολογία εστιάζουν οι τζιχαντιστές

Στην ψυχολογία εστιάζουν οι τζιχαντιστές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Το περασμένο καλοκαίρι, Αμερικανοί επιτελείς στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο παρακάτω ερώτημα: Τι καθιστά τόσο επικίνδυνο το «Ισλαμικό Κράτος»;

Στην προσπάθειά του να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του επικίνδυνου αυτού εχθρού –υβρίδιο τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβατικού στρατού– ο αντιστράτηγος Μάικλ Ναγκάτα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ συγκέντρωσε γύρω του ομάδα ειδικών, που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνες του Πενταγώνου.

Εδώ και 4 μήνες

Καθηγητές διοίκησης επιχειρήσεων, για παράδειγμα, εκλήθησαν να μελετήσουν τις μεθόδους μάρκετινγκ του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Τέσσερις μήνες μετά τις πρώτες συσκέψεις της πρωτότυπης ομάδας, ο στρατηγός Ναγκάτα συνεχίζει την αναζήτηση απαντήσεων. Μία από τις πρώτες παρατηρήσεις της ομάδας εργασίας αφορά την ικανότητα του ΙΚ να «ελέγχει» τον πληθυσμό.

Η επιτυχία του ΙΚ αυτή δεν εξαρτάται τόσο από τον αριθμό στρατιωτών ή τον τύπο των όπλων που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές. «Το ΙΚ πετυχαίνει να επεκτείνεται χάρη σε ψυχολογικές μεθόδους, όπως η τρομοκράτηση του πληθυσμού, η προώθηση θρησκευτικών και φυλετικών θέσεων και ο οικονομικός έλεγχος», αναφέρουν οι εκθέσεις της επιτροπής.

Η επιτροπή, όμως, δεν κατέληξε σε ομόφωνες εκτιμήσεις, με κάποια μέλη της να υποστηρίζουν ότι ο κύριος στόχος του ΙΚ είναι εδαφικός, ενώ άλλα να θέλουν την οργάνωση να έχει αυστηρά ιδεολογικά κίνητρα. Οι ειδικοί αμφισβήτησαν επίσης εάν το ΙΚ διαθέτει την αναγκαία γραφειοκρατική ικανότητα για να κυβερνήσει.

Την ίδια στιγμή, η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λίσα Μόνακο, επισημαίνει τις ενισχυόμενες προσπάθειες του ΙΚ να «διακλαδωθεί» σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Λιβύη. Περίπου 1.000 ξένοι μαχητές συρρέουν κάθε μήνα σε Ιράκ και Συρία, με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό του ΙΚ.Οταν ο Ναγκάτα συγκάλεσε για πρώτη φορά την επιτροπή ειδικών στις 20 Αυγούστου, περιέγραψε ως εξής τις προτεραιότητές του: «Τι καθιστά το ΙΚ πηγή έμπνευσης και του δίνει την ικανότητα να προσελκύει νέους ανθρώπους;».

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το ΙΚ είναι ιδιαίτερα ικανό στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιτρέπουν τη διασπορά της προπαγάνδας του. «Προσελκύουν πλήθη ανθρώπων. Διαθέτουν ακόμη και μπλουζάκια και κούπες για καφέ, με το σήμα τους. Οταν ακούω Αμερικανούς να τους περιγράφουν ως βαρβάρους, δειλούς, φονιάδες και αισχρούς, νιώθω ότι παίζουμε το παιχνίδι τους. Επιδιώκουν να απαντούμε με το θυμικό και θεωρούν τον χαρακτηρισμό δολοφόνος έπαινο όταν προέρχεται από τα χείλη απίστων», εξηγεί ο αντιστράτηγος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προπαγάνδα και τα μηνύματά τους δεν έχουν εμάς ως αποδέκτες. Η οργή μας τους ενθουσιάζει και ενισχύει την προσπάθειά τους για στρατολόγηση», συνεχίζει ο αντιστράτηγος.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ναγκάτα επισήμανε στην επιτροπή ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που πραγματοποίησαν, συνέχιζε να μην έχει απάντηση για το τι αποτελεί «την κρυφή δύναμη του ΙΚ». Σε όσους ειρωνεύθηκαν την προσέγγισή του, ο αντιστράτηγος λέει: «Το έργο μας απαιτεί δημιουργικό πνεύμα και ελευθερία σκέψης. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά για μένα αποτελεί εγγύηση επιτυχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή