Καταδίκη των αδελφών Ναβάλνι

Καταδίκη των αδελφών Ναβάλνι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους της Μόσχας για να «καταστρέψουν» το καθεστώς Πούτιν απηύθυνε χθες ο πλέον προβεβλημένος εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Είχε προηγηθεί η καταδίκη του σε 3,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Ο 38χρονος Αλεξέι Ναβάλνι απέκτησε ακροατήριο, αρχικά χάρη στην εξαιρετικά επιτυχή παρουσία του στο Διαδίκτυο. Το blog και η ιστοσελίδα του έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή με τις αποκαλύψεις τους για φαινόμενα διαφθοράς σε κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και χάρη στις έντονα εθνικιστικές και λαϊκίστικες θέσεις του φιλόδοξου ακτιβιστή – ιδιαίτερα εχθρικές απέναντι στους Καυκάσιους και τους μετανάστες.

Νέος, ευπαρουσίαστος και ταλαντούχος ρήτορας, ο Ναβάλνι πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων ομοεθνών του στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, το 2011-2012, εναντίον του Πούτιν. Στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 διεκδίκησε τη δημαρχία της Μόσχας και ήρθε δεύτερος, κερδίζοντας το 27% των ψήφων. Εχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2018, ως αντίπαλος του Πούτιν, γεγονός που, σύμφωνα με τους οπαδούς του, εξηγεί το μένος του Κρεμλίνου και το κύμα δικαστικών διώξεων εναντίον του. Μέχρι χθες, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, εκτίοντας πενταετή ποινή φυλάκισης με αναστολή, που του επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο για υπεξαίρεση σε βάρος κρατικής εταιρείας ξυλείας.

Η νέα δικαστική περιπέτεια του Ναβάλνι αφορούσε την καταγγελία για υπεξαίρεση ποσού 27 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 380.000 ευρώ) σε βάρος θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher. Μαζί του, κάθισε στο εδώλιο ο αδελφός του, Ολέγκ Ναβάλνι. Η δίκη διεκπεραιώθηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα και οι δύο αδελφοί κρίθηκαν ένοχοι, παρότι η γαλλική εταιρεία δεν επιβεβαίωσε τα περί υπεξαίρεσης. Στον Ολέγκ Ναβάλνι επιβλήθηκε η ίδια ποινή με εκείνη του αδελφού του -τριάμισι χρόνια φυλάκιση- αλλά δεν δόθηκε αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.

«Αυτό το καθεστώς δεν καταστρέφει μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά στοχοποιεί, βασανίζει και πλήττει ακόμη και τους συγγενείς τους», δήλωσε ένας οργισμένος Αλεξέι Ναβάλνι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, μετά την ανάγνωση της απόφασης. «Αυτό το καθεστώς δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης, πρέπει να καταστραφεί. Καλώ όλους τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους σήμερα», προσέθεσε.

Διαδήλωση

Εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μόσχας δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να επιτραπούν διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη άδεια των Αρχών. Παρ’ όλα αυτά, λίγες χιλιάδες πολίτες αψήφησαν και το δριμύτατο ψύχος και την αστυνομική απαγόρευση και κατέβηκαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και τα τείχη του Κρεμλίνου. Στη διαδήλωση επεδίωξε να συμμετάσχει και ο ίδιος ο Ναβάλνι, αλλά συνελήφθη από αστυνομικούς καθώς κατευθυνόταν στον προορισμό του με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού του.

Η καταδίκη των Ναβάλνι συνιστά «άλλο ένα πλήγμα στην κοινωνία των πολιτών, που ασκεί κριτική στη Ρωσία», δήλωσε από το Βερολίνο ο Κρίστοφ Στρέσερ, αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Στρέσερ καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι ο Ναβάλνι «επιθυμεί να διεκδικήσει την ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικό τρόπο». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δικαστική δίωξη κατά των αδελφών Ναβάλνι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή