Πορεία ακροδεξιών στην Ουκρανία

Πορεία ακροδεξιών στην Ουκρανία

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάδι στη φωτιά των ρωσοουκρανικών σχέσεων έριξε η μαχητική πορεία 3.000 ακροδεξιών Ουκρανών προς τιμήν μιας άκρως αμφιλεγόμενης ιστορικής προσωπικότητας, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στο Κίεβο. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία –πρακτική που χρησιμοποίησαν και οι ναζί στη Γερμανία– ζητώντας την ανακήρυξη ως εθνικού ήρωα του Στέπαν Μπαντέρα, Ουκρανού εθνικιστή, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τους ναζί εναντίον των Σοβιετικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δολοφονήθηκε από πράκτορα της KGB στο Μόναχο, το 1959. Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση είχαν οι δύο κυριότερες ακροδεξιές οργανώσεις της Ουκρανίας, το κόμμα Σβόμποντα και ο «Δεξιός Τομέας».

Ο Μπαντέρα είχε ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας το 2010 από τον φιλοδυτικό τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο, απόφαση την οποία αναίρεσε ο διάδοχός του, φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι εξαγριωμένοι ακροδεξιοί επιτέθηκαν, στη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας, εναντίον δύο γυναικών δημοσιογράφων που εργάζονταν για λογαριασμό του ρωσικού δικτύου Life News.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή