Στο εδώλιο ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Στο εδώλιο ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων για τη δίκη του βομβιστή του Μαραθωνίου της Βοστώνης επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες το ομοσπονδιακό κακουργιοδικείο της Βοστώνης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση, που οδήγησε στον θάνατο τριών ανθρώπων και στον τραυματισμό περισσότερων από 260.

Ο νεαρός βομβιστής Τζοχάρ Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου, εφόσον κριθεί ένοχος. Η εισαγγελία στηρίζει τις κατηγορίες σε ιδιόχειρη ομολογία του κατηγορουμένου, που γράφτηκε την ώρα που βρισκόταν κρυμμένος κάτω από αναποδογυρισμένη βάρκα στο προάστιο της Βοστώνης, Κέμπριτζ, καθώς και σε στιγμιότυπο από κάμερα ασφαλείας. Στο επίμαχο βίντεο, ο Τσαρνάεφ εμφανίζεται να τοποθετεί το σακίδιο με τα εκρηκτικά στο έδαφος κοντά στον τερματισμό του αγώνα και λίγα μόλις μέτρα από μικρό παιδί, που σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Παρότι η υπερασπιστική ομάδα του Τσαρνάεφ δεν έχει αποκαλύψει τη μεθοδολογία της, σε έγγραφα που έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο εμφανίζουν τον πελάτη τους ως διαταραγμένη προσωπικότητα, προϊόν δύσκολης παιδικής ηλικίας στην πρώην ΕΣΣΔ. Οι συνήγοροι του Τζοχάρ θα προσπαθήσουν έτσι να επιρρίψουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στον μεγάλο αδελφό του, Ταμερλάν, παρουσιάζοντάς τον ως υπαίτιο για τη ριζοσπαστικοποίηση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Οι ένορκοι, που θα επιλεγούν από «δεξαμενή» 1.200 πολιτών, καλούνται να αποφασίσουν εάν ο κατηγορούμενος σχεδίασε και πραγματοποίησε την επίθεση με δύο βόμβες στον τερματισμό του Μαραθωνίου στις 15 Απριλίου 2013. Αν ο Τσαρνάεφ κριθεί ένοχος, οι ένορκοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου προσπάθησαν να μεταθέσουν τη διαδικασία σε άλλη πόλη, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες της Βοστώνης δεν μπορούν να κρίνουν αμερόληπτα την υπόθεση, μνημονεύοντας ως προηγούμενο την υπόθεση του βομβιστή της Οκλαχόμα Τίμοθι Μακβί. Η δίκη του Μακβί, ο οποίος εκτελέσθηκε το 1995 για τη βομβιστική ενέργεια στο κτίριο του FBI στην Οκλαχόμα Σίτι, είχε πραγματοποιηθεί στο Ντένβερ του Κολοράντο για τους λόγους αυτούς. Η επιλογή του ενόρκων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο 21χρονος Τζοχάρ και ο αδελφός του Ταμερλάν, Τσετσένοι που έζησαν μία δεκαετία στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ως αντίποινα για τις αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Μεταξύ των πολλαπλών κατηγοριών που τους βαρύνουν περιλαμβάνεται και η δολοφονία του αστυφύλακα του πανεπιστημίου ΜΙΤ, Σον Κόλιερ.

Ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, τέσσερις ημέρες μετά τη βομβιστική ενέργεια. Ο Τζοχάρ συνελήφθη την ίδια ημέρα, αφού εντοπίσθηκε τραυματισμένος, να κρύβεται κάτω από αναποδογυρισμένη βάρκα, αποθηκευμένη σε αυλή κατοικίας του Κέμπριτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT