Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δύο άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της βελγικής αστυνομίας εναντίον πυρήνα, που έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, στην πόλη Βερβιέ, μετέδωσαν χθες το βράδυ τα τοπικά ΜΜΕ, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη μία εβδομάδα μετά τα γεγονότα του Παρισιού. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, οι αστυνομικοί δέχθηκαν τα πυρά των υπόπτων, οι οποίοι ετοίμαζαν επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας». Ορισμένες περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε ύψιστη επιφυλακή. «Αποτρέψαμε ένα βελγικό Charlie Hebdo» δήλωσε αστυνομικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο συγκεκριμένος πυρήνας αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν αρχικά ότι επρόκειτο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση κοντά στο κέντρο της πόλης, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, μεταξύ Λιέγης και γερμανικών συνόρων. Το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας. Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ένας τρίτος συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για μία επιδρομή που είχε στόχο την έρευνα σε βάρος υπόπτων για εξτρεμιστική δράση, μία από τις πολλές που διενεργούνται σε άτομα που επιστρέφουν στο Βέλγιο μετά τη συμμετοχή τους στον εμφύλιο της Συρίας. Οι ύποπτοι άνοιξαν όμως πυρ εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αιματηρή συμπλοκή.

Στο Βέλγιο έχει παρατηρηθεί έντονη ριζοσπαστικοποίηση στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί σε συνοικία του Βερβιέ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Μία φωτογραφία, που ανήρτησε στο Twitter αυτόπτης μάρτυρας, έδειχνε περιπολικά και ασθενοφόρα να μπλοκάρουν τον δρόμο. Εισαγγελείς είχαν αποκαλύψει νωρίτερα ότι συνέλαβαν στο Βέλγιο έναν άνδρα, που θεωρείται ύποπτος ότι προμήθευε όπλα στον Κουλιμπαλί, τον δράστη της σφαγής στο εβραϊκό παντοπωλείο την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, δέκα ταυτόχρονες, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές του Βελγίου, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή