Σώες οι δύο Ιταλίδες όμηροι, πολιτική ένταση για τα λύτρα

Σώες οι δύο Ιταλίδες όμηροι, πολιτική ένταση για τα λύτρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πιέσεις προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική πολιτική τής μη καταβολής λύτρων, ακόμη και με κόστος τις ζωές των ομήρων, ασκούνται στην ιταλική κυβέρνηση από μερίδα της αντιπολίτευσης. Η χώρα πανηγύρισε χθες την επιστροφή των δύο εθελοντριών νοσοκόμων Βανέσα Μαρτσούλο και Γκρέτα Ραμέλι, που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στο Χαλέπι τον Μάρτιο, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα λύτρα.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι καταβλήθηκαν στους απαγωγείς για λογαριασμό της ιταλικής κυβέρνησης 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς. «Με εκπλήσσει ότι κάποιοι περιέβαλαν με αξιοπιστία αυτές τις πηγές χωρίς καμία επιβεβαίωση», είπε ο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Ρέντσι ακολούθησε την πάγια τακτική των ιταλικών κυβερνήσεων, με σεβασμό σε διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες.

«Είμαστε αντίθετοι στην καταβολή λύτρων», είπε, «αλλά όταν πρόκειται για Ιταλούς ομήρους, η προτεραιότητά μας εστιάζεται στο να διαφυλάξουμε τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπατριωτών μας».

Ο Λούτσιο Μαλάν, της αντιπολιτευόμενης Φόρτσα Ιτάλια, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να εξηγήσει αν κατέβαλε λύτρα. «Αν συνέβη αυτό για να σωθούν δύο πολύτιμες ζωές, τότε χιλιάδες άλλες, εξίσου πολύτιμες, μπορεί να κινδυνεύσουν», επισήμανε ο Μαλάν, συμπληρώνοντας ότι «η καταβολή λύτρων μπορεί να ενθαρρύνει τρομοκράτες, παράνομες οργανώσεις όπως το λεγόμενο Χαλιφάτο και κοινούς εγκληματίες να πιάσουν Ιταλούς ομήρους όπου κι αν βρίσκονται».

Αν αυτό ίσχυε, οι τζιχαντιστές δεν θα έπιαναν ομήρους από χώρες που δεν καταβάλλουν λύτρα, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στην πράξη, Αμερικανοί και Βρετανοί υπήκοοι συνεχίζουν να πέφτουν θύματα απαγωγής όπως και οι υπήκοοι άλλων χωρών, όμως στις μυστικές φυλακές των ομήρων διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητα, και οι Αμερικανοί και Βρετανοί αντί να απελευθερώνονται, εκτελούνται.

Πρόσφατη έρευνα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφερε ότι η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της έχουν αποκομίσει τουλάχιστον 125 εκατ. δολάρια από λύτρα την τελευταία εξαετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή