Αποχωρήσεις με κατηγορίες από το κόμμα του Γκρίλο

Αποχωρήσεις με κατηγορίες από το κόμμα του Γκρίλο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εννέα βουλευτές και ένας γερουσιαστής εγκατέλειψαν το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο χθες, παραμονές των ψηφοφοριών για την ανάδειξη προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Οι δέκα επρόκειτο να συναντηθούν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Οι δέκα κατήγγειλαν αντιδημοκρατικές πρακτικές της ηγεσίας των 5 Αστέρων. «Η ηγεσία πρόδωσε τις αρχές του Κινήματος, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα διευθυντήριο στην κορυφή». Σύμφωνα με τους αποχωρήσαντες, στη συζήτηση για τη στάση του Κινήματος στην προεδρική εκλογή δεν έλαβε μέρος η βάση, η οποία πρβλεπόταν από τον κανονισμό να εκφράσει την άποψή της μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Δεν συζητήσαμε, απλώς βρήκαμε στο blog οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στην προεδρική εκλογή», είπε η Μάρα Μούτσι, βουλευτής από την περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, η οποία ασκεί από καιρό δριμεία κριτική στο Κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο. Η αχίλλειος πτέρνα της διαδικτυακής δημοκρατίας που ευαγγελίζεται ο Γκρίλο είναι ότι όλες οι διαβουλεύσεις και αποφάσεις λαμβάνονται σε μια πλατφόρμα που εντάσσεται στο… προσωπικό του ιστολόγιο.

Η αποχώρηση των δέκα χαιρετίστηκε με ανακούφιση από συναδέλφους τους, που μίλησαν «για μια ομάδα που επί δύο χρόνια προξενεί καθυστερήσεις και θέτει εμπόδια». Ο Μπέπε Γκρίλο υποστήριξε πως οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις δεν έγιναν επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι αρνήθηκε να προτείνει κάποιο όνομα με βάση το οποίο να αποφασίσουν.

Το σχέδιο του Ρέντσι

Η στρατηγική του Ρέντσι για την προεδρική εκλογή είναι να ψηφίσουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του κόμματός του λευκό στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, στις οποίες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, και να εκλέξουν πρόεδρο –του οποίου το όνομα συνεχίζει να κρατά μυστικό– στην τέταρτη ψηφοφορία.

Οι ψηφοφορίες θα αποτελέσουν μέτρο της εκλογικής επιρροής της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Ματέο Ρέντσι. Οι πιθανότητες «ατυχήματος» στην προεδρική εκλογή είναι μικρές, μετά και τη νέα συμφωνία του Ρέντσι με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή