Βίαιες διαδηλώσεις στο Κόσοβο

Βίαιες διαδηλώσεις στο Κόσοβο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι εύθραυστες ισορροπίες στο Κόσοβο διαταράχθηκαν για ακόμη μία φορά χθες, με τις βίαιες διαδηλώσεις Αλβανοκοσοβάρων εναντίον Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και 56 αστυνομικοί, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, εκτοξευτήρων νερού και πλαστικών σφαιρών.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης, μέλη του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Αυτοδιάθεση» επιχείρησαν να εισβάλουν στο κεντρικό κυβερνητικό κτίριο κραυγάζοντας «Εξω ο Τζαμπλάνοβιτς» και «Κάτω η κυβέρνηση». Τα ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες καταστροφής από το κέντρο της Πρίστινας με πυρπολημένα οχήματα, φθορές σε κτίρια και πέτρες παντού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισα Μουσταφά, που σχηματίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, περιλαμβάνει τρεις υπουργούς από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου. Ενας εξ αυτών, ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Τζαμπλάνοβιτς χαρακτήρισε «βάρβαρους» τους Κοσοβάρους που επιτέθηκαν πριν από δύο εβδομάδες σε Σέρβους προσκυνητές, οι οποίοι επιχειρούσαν να μεταβούν σε μοναστήρι στο δυτικό Κόσοβο. Οι επιτιθέμενοι υποστήριξαν πως μεταξύ των προσκυνητών αναγνώρισαν Σερβοκοσοβάρους που είχαν προβεί σε εγκλήματα εναντίον Αλβανοκοσοβάρων στον πόλεμο του 1999.

Ο υπουργός αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τη δήλωσή του, αλλά οι καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του συνεχίζονται. «Συνεχίζουμε τις διαδηλώσεις και δεν θα σταματήσουμε αν δεν αποπεμφθεί ο Τζαμπλάνοβιτς από την κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της «Αυτοδιάθεσης», Αλμπίν Κούρτι.

Επί της ουσίας, το κόμμα του Κούρτι αρνείται στους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου το δικαίωμα εκπροσώπησης στους θεσμούς του Κοσόβου, στο οποίο κατοικούν συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το κλίμα επιβαρύνεται από τη διαμάχη σχετικά με τα ορυχεία της Τρέπτσα. Τα ορυχεία, που κάποτε απέφεραν το 75% του ορυκτού πλούτου της πάλαι ποτέ ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και απασχολούσαν 20.000 ανθρώπους, τώρα λειτουργούν σε πολύ αργούς ρυθμούς, έως ότου κριθεί η τύχη τους.

Τα ορυχεία έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του ταμείου ιδιωτικοποίησης που δημιούργησαν τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ δεκάδες πιστωτές διεκδικούν μερίδιο ιδιοκτησίας. Μετά την ανάληψη της εξουσίας, η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα πάρει τον έλεγχο των ορυχείων, προξενώντας την οργή της Σερβίας, η οποία διεκδικεί την ιδιοκτησία του 75% του ορυχείου.

Η αντίδραση αυτή, καθώς και οι πιέσεις από τις δυτικές πρεσβείες, που δεν επιθυμούν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον εύθραυστο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, οδήγησε την κυβέρνηση Μουσταφά να ανακρούσει πρύμναν.

Καταδίκη της βίας

Ο Μουσταφά καταδίκασε χθες κατηγορηματικά το ξέσπασμα βίας. «Ολα αυτά τα πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα», είπε. «Πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των πολιτών και να μην επιχειρήσουν να πάρουν την εξουσία διά της βίας».

Στη διάρκεια των ταραχών προσήχθησαν τουλάχιστον 100 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Πρίστινας, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Σπεντ Αχμέτι, ο οποίος αμέσως αφέθηκε ελεύθερος. Ο βουλευτής της «Αυτοδιάθεσης» Μίτχατ Ούκα δήλωσε ότι τραυματίστηκαν βουλευτές και μέλη του κινήματος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κοσόβου «δικτατορικό καθεστώς αστυνομοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή