ΚΟΣΜΟΣ

Iσχυρό πλήγμα κατά της ιταλικής μαφίας

ischyro-pligma-kata-tis-italikis-mafias-2065693

Ρήγματα εμφανίζει, ακόμα και στην καρδιά της Σικελίας, ο τοίχος της σιωπής που προστάτευε ανέκαθεν τη μαφία. Στο Κορλεόνε, γενέτειρα των «αρχινονών» της Κόζα Νόστρα, ένα θύμα των εκβιασμών της μαφίας συνεργάστηκε με την αστυνομία. Πρόκειται για σημαντικό συμβάν που γίνεται για πρώτη φορά. Οι καραμπινιέρι συνέλαβαν τον τοπικό νονό και τρεις άλλους υπόπτους τη Δευτέρα, έπειτα από πληροφορίες του θύματος, το οποίο διατηρεί έκθεση αυτοκινήτων, και που όπως είπε δεν είχε άλλο τη δυνατότητα να πληρώνει κάθε μήνα 500 ευρώ σε «προστασία».

Ομως η ιταλική αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ιταλία. Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 100 άτομα και κατάσχεσαν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου οι μισοί από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στην «Ντρανγκέτα», την ομάδα οργανωμένου εγκλήματος της Καλαβρίας.

Οι συλλήψεις για συμμετοχή στη μαφία, εκβιασμό, τοκογλυφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά έγιναν έπειτα από προσεκτικές έρευνες που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και οι οποίες αποκάλυψαν ένα τεράστιο ιστό δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος κατά κύριο λόγο στον τομέα των κατασκευών και στις αγοραπωλησίες ακινήτων. «Η έρευνα δεν έχει προηγούμενο, είναι εξαιρετικά σημαντική και σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο εναντίον των οικογενειών του οργανωμένου εγκλήματος στην Εμίλια», δήλωσε ο εισαγγελέας για υποθέσεις μαφίας της Ιταλίας, Φράνκο Ρομπέρτι.