Πρόεδροι, λάτρεις της γυμναστικής

Πρόεδροι, λάτρεις της γυμναστικής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Είτε επρόκειτο για διάδρομο γυμναστικής στο προεδρικό αεροσκάφος, είτε για ελλειπτικό μηχάνημα δίπλα στην πισίνα, είτε για κωπηλατικό δίπλα στο υπνοδωμάτιο Λίνκολν, όποτε και αν διατυπωνόταν κάποιο αίτημα, ο γυμναστής Τέντ Βίκεϊ προσπαθούσε να το ικανοποιήσει. Ως πρώην επικεφαλής του αθλητικού κέντρου του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο Βίκεϊ ήταν ομολογουμένως «ο άνθρωπος του προέδρου» σε όλα τα θέματα σωματικής άσκησης και καλής φυσικής κατάστασης. Ομως, όπως παραδέχεται ο ίδιος, παρότι το ύφος των δύο προέδρων διέφερε, για αμφοτέρους η καλή φυσική κατάσταση αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα.

«Τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους ήταν δρομείς, αγαπούσαν το τζόγκινγκ και τους άρεσε να ασκούνται στην ύπαιθρο. Ομως στον Μπιλ Κλίντον άρεσε να έρχεται και σε επαφή με τον κόσμο και να τρέχει πέρα από τις πύλες του Λευκού Οίκου. Ο Μπους αγαπούσε τη φυσική άσκηση, αλλά πιο απομονωμένα, ενώ του πατέρα Μπους άρεσε πολύ το γκολφ», εξηγεί ο Βίκεϊ.

Και στο AirForce Οne

Οι δύο Αμερικανοί πρόεδροι, αξίζει να σημειωθεί, δεν χρησιμοποιούσαν το αθλητικό κέντρο του Λευκού Οίκου, το οποίο δημιουργήθηκε για το προσωπικό της προεδρικής κατοικίας το 1987 επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ομως ο Βίκεϊ γνώριζε το είδος φυσικής άσκησης που ακολουθούσαν. Ο Τζορτζ Μπους, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιούσε τη σωματική άσκηση σαν μία μέθοδο που του επέτρεπε να διαχειριστεί καλύτερα την υπόλοιπη ημέρα του, εξηγεί ο γυμναστής, ο οποίος ευθύνεται για την τοποθέτηση διαδρόμου γυμναστικής στο προεδρικό αεροσκάφος, το AirForce Οne, προκειμένου ο 43ος πρόεδρος τον ΗΠΑ να μπορέσει να γυμναστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κολομβία. Επίσης είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη μετατροπή ενός δωματίου δίπλα στο υπνοδωμάτιο Λίνκολν σε κέντρο γυμναστικής. «Μία φορά με πήραν τηλέφωνο από το Οβάλ Γραφείο –θυμάται ο γυμναστής– και μου ζήτησαν ένα ελλειπτικό μηχάνημα, ένα κωπηλατικό κι ένα ποδήλατο, τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στη Δυτική Πτέρυγα, τονίζοντας ότι τα ήθελαν όλα για την επόμενη ημέρα».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, το αθλητικό κέντρο του Λευκού Οίκου επεκτάθηκε και κάλυψε συνολικό εμβαδόν 720 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος παρακινούσε το προσωπικό να ασκείται στη διάρκεια της ημέρας. Οπως εξηγεί ο Βίκεϊ, η παρότρυνσή του βρήκε ευήκοα ώτα, αφού τα μέλη του αθλητικού κέντρου διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Τζέσικα Μάθιους, ειδική σε θέματα υγείας και άσκησης για το αμερικανικό συμβούλιο άσκησης, υπογράμμισε πως οι πρόεδροι έπρατταν άριστα με το να ασκούνται καθημερινά καθώς η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα οφέλη της σωματικής άσκησης για τους ανθρώπους που κατέχουν εργασιακές θέσεις με υψηλό στρες είναι πολλαπλά, και κυμαίνονται από την αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι την αποτροπή της εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης και την εξάντληση. «Πιλοτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν δείχνουν ότι η σωματική άσκηση περιορίζει το στρες που νιώθουμε αμέσως», καταλήγει η Μάθιους.

Ο Βίκεϊ, ο οποίος εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2005, πιστεύει ότι ακόμα και σήμερα η σωματική άσκηση αποτελεί προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αγαπάει πολύ το μπάσκετ και προφανώς είναι παίκτης του γκολφ. Γνωρίζω, επίσης, ότι έχει φέρει μαζί του στην Ουάσιγκτον και τον προσωπικό του γυμναστή από το Σικάγο».

Σήμερα ο Βίκεϊ κατοικεί στην Καλιφόρνια, όπου έχει ανοίξει γυμναστήριο. Οπως λέει, οι Αμερικανοί πρόεδροι αποτελούν καλό παράδειγμα για όλους. «Αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να βρει μία ώρα μέσα στην ημέρα του, ποια δικαιολογία έχετε για να μη γυμναστείτε;» διερωτάται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή