Γαλλία, Γερμανία αποφασισμένες για ειρήνευση

Γαλλία, Γερμανία αποφασισμένες για ειρήνευση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο άσκησης πίεσης για την άμεση κατάπαυση του πυρός στην κρίσιμη τετραμερή συνάντηση κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στη συνάντηση, καρπό εντατικών διαβουλεύσεων του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ σε Κίεβο και Μόσχα, αναμένεται να συμμετάσχουν και οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε χθες ότι μεταβαίνει στο Μινσκ με την «ισχυρή θέληση» για επίτευξη συμφωνίας. «Η καγκελάριος (Μέρκελ) και εγώ θα εργασθούμε εντατικά μέχρι την τελευταία στιγμή της συνάντησης ώστε να υπάρξει συμφωνία, μια συνολική διευθέτηση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν, πάντως, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν οι ρωσόφωνοι αντάρτες να αποσυρθούν στις διαχωριστικές γραμμές που ίσχυαν κατά την υπογραφή της προηγούμενης συμφωνίας εκεχειρίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τον τελευταίο μήνα, οι αυτονομιστές απέσπασαν και νέα εδάφη, ύστερα από μια δυναμική στρατιωτική εκστρατεία και θεωρείται απίθανο να παραχωρήσουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ό,τι κέρδισαν στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Μινσκ αφορούν την απόσυρση των βαρέων όπλων, την αποκατάσταση απευθείας διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, όπως και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία. Το τελευταίο φαίνεται να είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Πάντα σύμφωνα με το RIA, Γερμανία και Γαλλία ζητούν από τη Ρωσία να επιβλέπει την εν λόγω ζώνη, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ενα άλλο ζήτημα που συζητείται είναι η ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε μία τέτοια ειρηνευτική δύναμη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι ρωσόφωνοι αντάρτες κλιμάκωσαν χθες την επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, πλήττοντας με πυραύλους το κεντρικό στρατηγείο του κυβερνητικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία. Το εν λόγω στρατηγείο βρίσκεται στο Κραματόρσκ, σε βάθος 50 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου. Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ οι τραυματίες, στρατιώτες και άμαχοι, ανέρχονται σε 36. Παράλληλα, οι αυτονομιστές εντατικοποίησαν την πολιορκία της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε, η οποία έχει πρακτικά περικυκλωθεί, προεξοφλώντας την επικείμενη άλωσή της.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός στρατός πέρασε στην αντεπίθεση στην περιοχή της Μαριούπολης και κατάφερε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κιέβου, να ανακαταλάβει τρία χωριά, κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας. Τέλος, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν χθες ασκήσεις στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως και στη χερσόνησο της Κριμαίας, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης ενόψει των συζητήσεων στο Μινσκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή