Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΜΙΤ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΜΙΤ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίνιγμα για τους πολιτικούς παρατηρητές της Τουρκίας αποτελεί η απροσδόκητη ασυμφωνία μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του: του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο Φιντάν επελέγη από τον ίδιο τον Ερντογάν γι’ αυτό το εξαιρετικά νευραλγικό πόστο και εθεωρείτο μέχρι χθες ως ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του, με κρίσιμο ρόλο σε σειρά ευαίσθητων θεμάτων, από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για το κουρδικό πρόβλημα μέχρι τον ακήρυχτο πόλεμο του Τούρκου προέδρου με την αδελφότητα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Προς γενική έκπληξη, ο Ερντογάν αποδοκίμασε προσωπικά την επιλογή του Φιντάν με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο, εν πτήσει προς την Κολομβία. «Του είπα δυνατά και καθαρά: Δεν πιστεύω ότι είναι σωστή η απόφασή σου να αποχωρήσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Φιντάν επέμεινε στην παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι «εξαντλήθηκε» από την εντατική εργασία του ως επικεφαλής της ΜΙΤ.

Το ενδεχόμενο ενός «αναδυόμενου και αναπάντεχου εσωτερικού ρήγματος» στο περιβάλλον Ερντογάν πιθανολόγησε ο γνωστός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Μουράτ Γετκίν. «Θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση για τον Ερντογάν, μια πρόκληση από την πλευρά των δύο εκείνων ανθρώπων στους οποίους κατ’ εξοχήν στηριζόταν», προσέθεσε ο Γετκίν, εικάζοντας ότι και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ενδέχεται να βρίσκεται στο πλευρό του Φιντάν. Η παραίτηση του Φιντάν ενόχλησε ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν καθώς υπεβλήθη τη στιγμή που μαίνεται η αντιπαράθεσή του με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αναγορεύσει τον Γκιουλέν σε χειρότερο εχθρό από το αυτονομιστικό κόμμα ΡΚΚ του Οτσαλάν. «Σήμερα ούτε και αυτό το ΡΚΚ δεν προκαλεί τόση ζημιά στην Τουρκία όσο η παράλληλη δομή», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο συνήθως περιγράφει την αδελφότητα Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, βολές εναντίον του Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος παραιτήθηκε ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η δικαστική εξουσία ως «όργανο αντεκδίκησης» στα χέρια της εκτελεστικής. Πρόσφατα, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέλεξαν ως νέο πρόεδρό τους τον εκλεκτό του Ερντογάν, Ζουχτού Αρσλάν.

Oλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν κλιμάκωση της πολιτικής πόλωσης στην Τουρκία ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ο Ερντογάν ζήτησε δημοσίως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μια μεγάλη νίκη, που θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα θεσπίζοντας ένα ισχυρά προεδρικό σύστημα. Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη πόλωση εξέφρασε, παίρνοντας αποστάσεις από τον Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μπουλέντ Αρίντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή