Στο κόκκινο οι σχέσεις Ισραήλ – Ιράν

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ισραήλ – Ιράν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Με μονομερή δράση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν προειδοποίησε χθες ο υπουργός Αντικατασκοπείας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, λέγοντας ότι η Τεχεράνη αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στις συνομιλίες της με τη Δύση.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά σας λέω ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Ουδέποτε περιορίσαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εξαιτίας κάποιου διπλωματικού προσκόμματος», είπε χθες ο κ. Στάινιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Ισραηλινός υπουργός υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής καμία συμβιβαστική διάθεση σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, την καταστροφή σχετικών υποδομών και την τύχη των αντιδραστήρων του Αράκ και του Φορντόβ, όπου ο εμπλουτισμός συνεχίζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. «Η εικόνα είναι ζοφερή, όπως άλλωστε επισήμανα την περασμένη εβδομάδα σε συζητήσεις που είχα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, στο Μόναχο. Οι Ιρανοί αρνήθηκαν να μετακινηθούν από τις πάγιες θέσεις τους και αυτό μας κάνει νευρικούς», είπε ο κ. Στάινιτς.

Σημαντικές διαφορές παραμένουν μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας κρατών Ρ5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) γύρω από τις μεθόδους αποκλιμάκωσης της 12ετούς πλέον αντιπαράθεσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Δύο καταληκτικές ημερομηνίες για εξεύρεση οριστικής συμβιβαστικής λύσης έχουν ήδη παρέλθει από την επίτευξη μεσοπρόθεσμης συμφωνίας τον Νοέμβριο του 2013.

Νέα καταληκτική ημερομηνία έχει ορισθεί η 31η Μαρτίου, με την τελική υπογραφή μόνιμης συνθήκης να είναι προγραμματισμένη για την 30ή Ιουνίου.

Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας, επιμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αυστηρά ειρηνικές εφαρμογές. «Η σχεδιαζόμενη συμφωνία είναι γεμάτη τρύπες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα. Αν, όμως, υπογραφεί συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου, αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θα έχει πετύχει τον στόχο του και δεν θα έχει υποχωρήσει σε τίποτα», είπε ο κ. Στάινιτς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μόναχο, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για τήρηση των καταληκτικών ημερομηνιών.

Την κρίση οξύνουν, όμως, σημαντικά και οι εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αντιπαράθεση με το Ιράν, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 17 Μαρτίου. Ο «Μπίμπι» έχει κάθε συμφέρον να εμφανιστεί άτεγκτος και ετοιμοπόλεμος, καθώς επιδιώκει να αλιεύσει όσο περισσότερες ψήφους μπορεί από την ακροδεξιά αντιπολίτευση.

Τον Ιούνιο του 1981, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν είχε διατάξει τον βομβαρδισμό από την ισραηλινή αεροπορία τού υπό κατασκευήν ιρακινού αντιδραστήρα του Οσιράκ, στο πλαίσιο μονομερούς επιχείρησης με κωδική ονομασία «Οπερα».

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τρεις εβδομάδες αργότερα, το Λικούντ του Μπέγκιν κατήγαγε σημαντική νίκη, με μία έδρα διαφορά, πάνω στο μέχρι τότε «φαβορί» Εργατικό Κόμμα του Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες είχε χαρακτηρίσει τον βομβαρδισμό του Οσιράκ «προεκλογικό τέχνασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή