Κύμα οργής για τη δολοφονία 20χρονης στην Τουρκία

Κύμα οργής για τη δολοφονία 20χρονης στην Τουρκία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπλώνεται στην Τουρκία το κύμα αποτροπιασμού και οργής που προκάλεσε η άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Εζγκετσάν Ασλάν από οδηγό λεωφορείου, ο οποίος αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η κεμαλική αντιπολίτευση και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επιρρίπτουν ευθύνες στη συντηρητική ισλαμική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καυτηριάζοντας τοποθετήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεργατών του εναντίον της ισοτιμίας των δύο φύλων και κατηγορώντας τις Αρχές για αδράνεια απέναντι στις επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Η 20χρονη φοιτήτρια ήταν η τελευταία επιβάτις που είχε απομείνει σε μικρό λεωφορείο, το οποίο οδηγούσε ο 26χρονος Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν, την Τετάρτη το βράδυ, καθώς επέστρεφε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι της, στην Ταρσό. Κάποια στιγμή, ο οδηγός παρεξέκλινε του δρομολογίου του και προσπάθησε να βιάσει την Εζγκετσάν, η οποία αντιστάθηκε, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Ο επίδοξος βιαστής μαχαίρωσε την άτυχη κοπέλα και τη χτύπησε με σιδηρολοστό, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ταρσό, όπου, με τη συνέργεια του 50χρονου πατέρα του και ενός φίλου του, μετέφερε το πτώμα σε μια δασική έκταση και το έκαψε, αφού προηγουμένως του έκοψε τα χέρια για να εξαφανίσει τα ίχνη DNA. Οι τρεις δράστες εντοπίσθηκαν γρήγορα, ανακρίθηκαν, ομολόγησαν τα εγκλήματά τους και χθες προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης.

Από την ανακάλυψη του πτώματος της Εζγκετσάν, την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους της Μερσίνα και άλλων πόλεων εκφράζοντας την οργή τους για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον γυναικών. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Πλατφόρμα για τον Τερματισμό της Βίας Εναντίον Γυναικών, 294 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες το 2014. Φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να φορούν πένθος, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καλούν τα θύματα σεξιστικών επιθέσεων να βγουν από τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τους δράστες υπό τον κωδικό (hashtag) #sendeanlat (μίλησε κι εσύ).

Πάντως, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να επισκεφθεί την οικογένεια του θύματος, συνοδευόμενος από τις δύο κόρες του, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε για μια «ευρεία εκστρατεία για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον γυναικών». Ορισμένοι υπουργοί έθεσαν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή