Αμεση πρόληψη ιλαράς στην Ε.Ε. ζητεί ο ΠΟΥ

Αμεση πρόληψη ιλαράς στην Ε.Ε. ζητεί ο ΠΟΥ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε ενίσχυση του εμβολιασμού κατά της ιλαράς κάλεσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της εμφάνισης περισσοτέρων των 22.000 κρουσμάτων στην ήπειρο μετά το 2014.

«Οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, χωρίς καθυστέρηση, για να κλείσουμε το υπάρχον ανοσολογικό κενό. Είναι ανεπίτρεπτο, ύστερα από τις προσπάθειες των τελευταίων 50 ετών για την παροχή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων, η ιλαρά να συνεχίζει να προκαλεί θύματα και έξοδα», είπε χθες η επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Σουζάνα Τζακάμπ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ, 22.149 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί σε επτά ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2014, καθώς και σε Κιργιζιστάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ρωσία. Το ξέσπασμα της ιδιαίτερα μεταδοτικής νόσου έχει πλήξει επίσης τη Γεωργία, το Καζαχστάν, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου αγοράκι 18 μηνών υπέκυψε στις 18 Φεβρουαρίου από τη νόσο.

Η επανεμφάνιση της νόσου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και σε περιοχές των ΗΠΑ, συμπίπτει με ανησυχητικό κίνημα μερίδας γονέων, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι πως ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό και άλλες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Η ιλαρά προκαλεί υψηλό πυρετό και έκζεμα. Στην οξεία μορφή της, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή εγκεφαλικά προβλήματα, οδηγώντας ορισμένες φορές στον θάνατο. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσω του αέρα.

«Προτεραιότητά μας είναι ο έλεγχος της παρούσας επιδημίας σε όλες τις πληγείσες χώρες, μέσω εμβολιασμού», λέει η Νεντρέτ Εμιρόγλου, αντιπρόεδρος του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Η φοβία που έχει καταλάβει μερίδα γονέων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το τριπλό εμβόλιο (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) οφείλεται σε δημοσίευση του 1998 σε ιατρική επιθεώρηση, η οποία δημιουργούσε συσχετισμούς μεταξύ του εμβολίου και της εμφάνισης αυτισμού σε βρέφη. Παρότι η δημοσίευση διαψεύστηκε, ύστερα από ενδελεχείς ιατρικές μελέτες, η φοβία παραμένει σε μερίδα πληθυσμού.

Η ιλαρά είχε εξαλειφθεί πλήρως στις ΗΠΑ το 2000, για να επανέλθει όμως δριμύτερη εξαιτίας της παραπάνω δοξασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή