YΠΕΞ Γαλλίας και Βρετανίας κατά Ασαντ

YΠΕΞ Γαλλίας και Βρετανίας κατά Ασαντ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική επίλυση της συριακής τραγωδίας που να περιλαμβάνει έναν ρόλο για τον σημερινό πρόεδρό της, Μπασάρ Ασαντ. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα κοινού άρθρου των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, Φίλιπ Χάμοντ και Λοράν Φαμπιούς, το οποίο δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και στην αραβόφωνη εφημερίδα «Al Hayat», που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Η κοινή τοποθέτηση των δύο υπουργών αποτελεί απάντηση σε πληροφορίες και φήμες που διαδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και εμφάνιζαν ισχυρές χώρες της Δύσης να επιζητούν την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με τον Ασαντ, λόγω της κοινής απειλής που αντιπροσωπεύει το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και το Ιράκ (ISIS). Τη σχετική φιλολογία ήρθε να ενισχύσει η πρόσφατη «ιδιωτική επίσκεψη» τεσσάρων Γάλλων βουλευτών και γερουσιαστών στη Δαμασκό, παρά το γεγονός ότι αυτή αποδοκιμάστηκε με κατηγορηματικό τρόπο τόσο από τον πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, όσο και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Στο κοινό άρθρο τους, οι Χάμοντ και Φαμπιούς καυτηριάζουν εκείνους οι οποίοι πέφτουν στην παγίδα του Ασαντ και είναι έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουν ως «εταίρο μας απέναντι στο χάος» των τζιχαντιστών. Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν ότι «ο Ασαντ διεξάγει έναν εμφύλιο πόλεμο με βάρβαρο τρόπο» και ότι «έχει διαπράξει σειρά εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Εκτιμούν, επίσης, ότι «ο Ασαντ βρίσκεται σήμερα σε πολύ ασθενέστερη θέση από ό,τι συνέβαινε πριν από ένα χρόνο», καθώς αυξάνονται οι λιποταξίες στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, γεγονός που τον αναγκάζει «να στρατολογεί μισθοφόρους, ακόμη και από την Ασία».

Υπό αυτό το πρίσμα, Χαμόντ και Φαμπιούς προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τον Ασαντ «θα ωθούσε τους Σύρους σε ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μετατρέποντας περισσότερους μετριοπαθείς σε υποστηρικτές των εξτρεμιστών», κάτι που θα ενίσχυε, αντί να αποδυναμώσει, το «Ισλαμικό Κράτος». Τέλος, οι δύο αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και μετριοπαθών στελεχών του σημερινού καθεστώτος, αλλά χωρίς τη διατήρηση του Ασαντ στο αξίωμά του.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Γάλλος γερουσιαστής Φρανσουά Ζοκετό, ένας εκ των τριών εκλεγμένων ομοεθνών του που συναντήθηκαν με τον Ασαντ στη Δαμασκό, την περασμένη Τετάρτη (ο τέταρτος της αποστολής, ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Μπαπτ, δεν μετείχε στη συγκεκριμένη συνάντηση). «Ο Μπασάρ Ασαντ μάς δήλωσε πως προσδοκά να τερματισθεί η απομόνωσή του, τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή του “Ισλαμικού Κράτους”», δήλωσε ο Ζοκετό σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, για να προσθέσει: «Είναι δύσκολο να υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία στη Γαλλία αγνοώντας τι συμβαίνει στη Συρία. Αυτό το κοσμικό κράτος μπορεί να εξαφανισθεί αύριο, γιατί σήμερα δεν υπάρχει καθόλου μετριοπαθής, συριακή αντιπολίτευση».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος Ολάντ είχε καταδικάσει, από τη Μανίλα των Φιλιππίνων, το ταξίδι των τεσσάρων βουλευτών και γερουσιαστών, τονίζοντας ότι «δεν εκπροσωπούν παρά τους εαυτούς τους». Δριμύτερος, ο Βαλς χαρακτήρισε τον Ασαντ «χασάπη» και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των τεσσάρων «ηθικό παράπτωμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή