ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλάξεις Σνόουντεν για δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ

epifylaxeis-snooynten-gia-dikaii-diki-stis-ipa-2071284

O Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε σήμερα ότι δεν θα τύχει μιας δίκαιης δίκης εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Θα ήθελα να επιστρέψω και να τύχω μιας δίκαιης δίκης, όμως δυστυχώς… δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια δίκαιη δίκη, δεν μου προσφέρεται αυτή τη στιγμή» μια δίκαιη δίκη, τόνισε ο Σνόουντεν, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης που οργάνωσαν οι Καναδοί Δημοσιογράφοι υπέρ της Ελεύθερης Έκφρασης, το πανεπιστήμιο του Ράιερσον και το CBC.

«Έχω συζητήσει διεξοδικά με την κυβέρνηση από τότε που έφυγα σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι όροι μιας δίκης» που θα ήταν δίκαιη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Ρώσος δικηγόρός του, Ανατόλι Κουτσέρενα δήλωσε ότι ο Σνόουντεν είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ αρκεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα δικαστεί με δίκαιο τρόπο. «Επιθυμία του είναι να επιστρέψει και κάνουμε τα πάντα για να συμβεί αυτό», σημείωσε ο Κουτσέρενα, ενώ από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον, Μαρί Χαρφ τόνισε: «Μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Η αμερικανική Δικαιοσύνη θα είναι δίκαιη στην αντιμετώπισή του, ωστόσο κατηγορείται για πολύ σοβαρά εγκλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπάλληλος της NSA ζει από το 2013 στη Μόσχα, όπου η ρωσική κυβέρνηση τού παραχώρησε προσωρινό άσυλο, γεγονός που ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.