Οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν με ή χωρίς τις ΗΠΑ

Οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν με ή χωρίς τις ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ISIS, ήρθαν στο φως, καθώς Ιρακινοί αξιωματούχοι διακήρυξαν ότι θα διεξαγάγουν τον αγώνα τους με το δικό τους χρονοδιάγραμμα, με ή χωρίς αμερικανική βοήθεια, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ απείχαν επιδεικτικά από τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, αντεπίθεση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων εν μέσω ανησυχιών για τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει σ’ αυτή την εκστρατεία το Ιράν.

Τη Δευτέρα, το Ιράκ ξεκίνησε μια πολιτικά ευαίσθητη επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ISIS από το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, χωρίς να ζητήσει αμερικανική βοήθεια, όπως αναφέρουν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Ηταν το πρώτο βήμα των ιρακινών δυνάμεων στον δρόμο για την τελική ανακατάληψη της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει ότι η συμμαχία της ιρακινής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πιο εύθραυστη απ’ ό,τι γενικά πιστεύεται.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ενόχληση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιράν και των υποστηριζόμενων από αυτό σιιτικών πολιτοφυλακών στην επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ. Σύμφωνα με ηγέτες των σιιτικών πολιτοφυλακών, οι μαχητές τους εκπροσωπούν άνω των δύο τρίτων των φιλοκυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων, που ανέρχονται σε 30.000 άνδρες. Ο αρχηγός της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Φρουροί της Επανάστασης, στρατηγός Κασίμ Σολεϊμανί, καθοδηγεί τις πολιτοφυλακές κοντά στη γραμμή του μετώπου. Στο πλευρό του βρίσκονται σύμβουλοι και στρατιώτες από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το Ιράν έχει προσφέρει στους Ιρακινούς σιίτες πυροβόλα όπλα, πυραύλους και μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροπλάνα, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι φοβούνται ότι η συμμετοχή του σιιτικού Ιράν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην καρδιά της σουνιτικής μειονότητας του Ιράκ απειλεί να οδηγήσει σε παροξυσμό τη διαμάχη σουνιτών – σιιτών, την οποία εκμεταλλεύεται το ISIS.

Η εκστρατεία στο Τικρίτ ακολουθεί τον εκνευρισμό των Ιρακινών με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι αρχικά είχαν αναγγείλει ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της πολυπληθούς Μοσούλης θα ξεκινούσε την άνοιξη, για να υπαναχωρήσουν στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα είναι έτοιμες παρά το ερχόμενο φθινόπωρο, το νωρίτερο.

«Οι Αμερικανοί διαρκώς παλινωδούν ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί για την απελευθέρωση της χώρας», δηλώνει ο Αλί Αλά, σύμβουλος του πρωθυπουργού Χάιντερ Αμπάντι. «Το Ιράκ θα απελευθερώσει τη Μοσούλη και την Ανμπάρ και χωρίς αυτούς», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμπάς Μουσαουί, εκπρόσωπο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, αντιπάλου του Αμπάντι, υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών, μια κρίση η οποία «αν δεν επιλυθεί, θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη Μοσούλη».

Πάντως, ο υπό αμερικανική ηγεσία διεθνής συνασπισμός συνέχισε τους βομβαρδισμούς θέσεων των τζιχαντιστών σε άλλα σημεία του Ιράκ, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι παίρνουν τακτικά μέρος σε συσκέψεις ασφαλείας στη Βαγδάτη, όπου εκπροσωπούνται και οι σιιτικές πολιτοφυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή