Οι αβρότητες του Facebook της γερμανικής κυβέρνησης

Οι αβρότητες του Facebook της γερμανικής κυβέρνησης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι υπέροχη εβδομάδα! Πάνω από 40.000 like και 20.000 σχόλια», διαβάζει κανείς στη σελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στο Facebook, που λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες. Η ομάδα δημοσίων σχέσεων της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ φαίνεται πως κάνει εξαιρετική δουλειά. Σύμφωνα με το περιπαικτικό άρθρο της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel, όλα βαίνουν καλώς στη χώρα, αν κρίνει κανείς από την ατμόσφαιρα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Η κυβέρνηση δίνει περισσότερα κονδύλια από ποτέ για την παιδεία, το επενδυτικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ είναι καθ’ οδόν και ο ενεργειακός σύμβουλος του κυβερνητικού συνασπισμού δίνει συμβουλές στους καταναλωτές πώς να δαπανούν λιγότερα», αναφέρεται στη σελίδα, και όλα αυτά τα επιτεύγματα συνοδεύονται από το ευχαριστήριο μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο των χρηστών: «Εχουμε ένα πραγματικά όμορφο κλίμα διαλόγου και γι’ αυτό σας ευχαριστώ».

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στο Facebook και μπορούν να κάνουν like στις φωτογραφίες της κ. Μέρκελ. Το κουδούνι στο γραφείο της κατά το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκεντρώσει 386 προτιμήσεις, το τηλεφώνημά της με τον Ομπάμα 550, ενώ ένα φιλμάκι με ένα ξεσκονόπανο που έχει τα χρώματα της γερμανικής σημαίας 886. Η εικόνα της καγκελαρίου είναι κυρίαρχη: η Μέρκελ στο Μουσείο του Βατικανού, με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Μογγολίας. Τα trolls και οι επικριτές αποπέμπονται χαριτωμένα: για παράδειγμα, η απάντηση σε χρήστη που αναφέρει «ΜΑΣ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ» είναι «Σας ευχαριστούμε για την τρυφερή συμβουλή. Το Βερολίνο σάς εύχεται ένα υπέροχο απόγευμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή