ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήσεις μελών ολλανδικής κυβέρνησης

paraitiseis-melon-ollandikis-kyvernisis-2072355

ΧΑΓΗ. Το φιλελεύθερο κόμμα VVD του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για τη Γερουσία. Το βράδυ της Δευτέρας παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιβο Οπστέλτεν, αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι βρήκε αποδεικτικά για περίεργη συναλλαγή την οποία έως τώρα αρνούνταν.

Ταυτόχρονα παραιτήθηκε και ο υφυπουργός του, Φρεντ Τέιβεν. Ο Οπστέλτεν παραδέχθηκε ότι ο καταδικασθείς για εμπόριο ναρκωτικών Κις Χέλμαν έλαβε 4,7 εκατομμύρια φιορίνια (2,1 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση από το ολλανδικό Δημόσιο το 2000. Οι Αρχές είχαν κατάσχει τους λογαριασμούς του Χέλμαν στο Λουξεμβούργο το 1993, στο πλαίσιο έρευνας για εμπόριο ναρκωτικών. Οι Αρχές όμως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι όλα τα χρήματα προέρχονταν από το οργανωμένο έγκλημα, έτσι ο Τέιβεν προσυπέγραψε την αποζημίωση χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σαν το τρίγωνο των Βερμούδων. Ολα εξαφανίζονται», είπε κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης στη Βουλή ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς, που θεωρείται ο ευνοημένος της υπόθεσης.

«Είναι σαφές σε όλη την Ολλανδία ότι αυτή η υπόθεση βρωμάει», είπε ο αρχηγός του αριστερού αντιπολιτευόμενου SP, Εμίλ Ρούμερ, ενώ ο επικεφαλής του κεντρώου D66 απείλησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν ρυθμίσει τα του οίκου της, θα το κάνει η Βουλή». Ο πρωθυπουργός Ρούτε, που συγκυβερνά σε κυβέρνηση μειοψηφίας με το εργατικό κόμμα PvDA (το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ), εξαρτάται για την έγκριση του νομοθετικού έργου από τη σύμπραξη «φίλιων δυνάμεων» στη Γερουσία, η οποία όμως ενδέχεται να γίνει πιο εχθρική μετά τις εκλογές, σε δύο εβδομάδες.