Παραίτηση δημάρχου λόγω έντονων πιέσεων ακροδεξιών

Παραίτηση δημάρχου λόγω έντονων πιέσεων ακροδεξιών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Αποτροπιασμό εξέφρασαν πολιτικοί και σχολιαστές στη Γερμανία μετά την παραίτηση δημάρχου μικρής ανατολικογερμανικής πόλης, ο οποίος δεν άντεξε την πίεση της τοπικής Ακροδεξιάς. Οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι η φιλοξενία 40 προσφύγων στην πόλη, εναντίον της οποίας διαμαρτύρονταν οι ακροδεξιοί, θα προχωρήσει κανονικά.

Ο Μάρκους Νιρθ, δήμαρχος της πόλης Τρέγκλιτς στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι ήθελε να προστατεύσει την οικογένειά του από τη διαδήλωση ακροδεξιών μπροστά στο σπίτι του. Ο δήμαρχος θεώρησε ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές, η τοπική κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα δεν του προσέφεραν την κάλυψη που χρειαζόταν.

«Αν σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου ένας εκλεγμένος δήμαρχος δεν θεωρεί ότι μπορεί να προστατευθεί απέναντι σε ένα φαιό πλήθος, πρέπει να ηχήσουν όλες οι σειρήνες του συναγερμού», δήλωσε ο επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμίρ. «Πρόκειται για θανάσιμο σημάδι», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Χόλγκερ Στάλκνεχτ. «Πρέπει να δοθεί πολιτική απάντηση». Ο Στάλκνεχτ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την απαγόρευση διαδηλώσεων μπροστά στα σπίτια πολιτικών που δεν αμείβονται, όπως ο δήμαρχος του Τρέγκλιτς. Αντίθετα, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με τη νομολογία, οι επαγγελματίες πολιτικοί οφείλουν να ανέχονται τη θέα και τον ήχο διαδηλώσεων μπροστά στο σπίτι τους.

Η διαδήλωση είναι η «διακριτικότερη» μέθοδος εκφοβισμού που χρησιμοποιεί η γερμανική Ακροδεξιά. Στο ίδιο κρατίδιο, τη Σαξονία-Ανχαλτ, ο δήμαρχος του Μαγδεμβούργου δέχθηκε πρόσφατα επιστολή με την οποία κάποιοι που υπέγραφαν με σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα απειλούσαν να τον δολοφονήσουν. Προ διμήνου στο Βερολίνο κάηκε το αυτοκίνητο του αριστερού δημοτικού συμβούλου Χανς Ερξλέμπεν, ο οποίος είναι ενεργός στο κίνημα για την προστασία των προσφύγων.

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων της οργάνωσης PEGIDA στη Δρέσδη. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κάθε Δευτέρα από τον Οκτώβριο, αν και δεν έχουν φθάσει ξανά την προσέλευση των 25.000 που καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Ομως τη Δευτέρα διαδήλωσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 6.000 άνθρωποι, αισθητά περισσότεροι από τους 2.500 που είχαν βρεθεί στις προηγούμενες διαδηλώσεις. Ο επικεφαλής της PEGIDA, Λουτς Μπάχμαν, προανήγγειλε «μεγάλη κινητοποίηση» για το τέλος Μαρτίου, στην οποία υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει υποψήφιο για τη δημαρχία της Δρέσδης στις εκλογές του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες διεύρυνσης της επιρροής της PEGIDA πέραν της Δρέσδης απέτυχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή