Ερευνες σε υψηλόβαθμους της φρουράς του Ομπάμα

Ερευνες σε υψηλόβαθμους της φρουράς του Ομπάμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπ’ αριθμόν 2 της προσωπικής φρουράς του Αμερικανού προέδρου, ο Μαρκ Κόνολι, είναι ένα από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του σώματος φύλαξης του Λευκού Οίκου (Secret Service) που ερευνώνται για τη σύγκρουση οχήματος σε προστατευτικά κιγκλιδώματα του Λευκού Οίκου. Το περιστατικό προστίθεται σε σειρά άλλων γεγονότων που έχουν προξενήσει ερωτήματα για τη λειτουργία του Secret Service.

Ο Κόνολι και ο προϊστάμενος του γραφείου της Ουάσιγκτον, Τζορτζ Ογκλιβ, επέστρεφαν στον Λευκό Οίκο από βραδινό πάρτι για τη συνταξιοδότηση συναδέλφου τους, την περασμένη εβδομάδα. Στην είσοδο είχαν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι αξιωματικοί υπηρεσίας εξέταζαν δέμα που θεωρείτο ύποπτο. Οι δύο άνδρες άναψαν τον φάρο του οχήματός τους (πράγμα που απαγορεύεται αν δεν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας) κι έδειξαν τα σήματά τους προκειμένου να περάσουν. Εν συνεχεία επιτάχυναν, με αποτέλεσμα το όχημά τους να καρφωθεί στα προσωρινά προστατευτικά κιγκλιδώματα.

«Το γεγονός ότι σε αυτό το περιστατικό εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πράκτορες δεν προξενεί μόνο ντροπή, δείχνει και σαφή έλλειψη κριτηρίου σε μια κατάσταση που δυνητικά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη», ανακοίνωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο δημοκρατικός αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επιτήρησης και Μεταρρύθμισης της Διοίκησης. «Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσφάτως βήματα για ανανέωση της ηγεσίας στα ανώτατα επίπεδα, αυτό το περιστατικό προξενεί ερωτήματα για το αν αυτό είναι αρκετό».

Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζούλια Πίρσον, είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο, μετά την αποτυχία του Secret Service να σταματήσει άνδρα που πήδηξε τα κάγκελα του κήπου, έφθασε στον Λευκό Οίκο και διέσχισε το ισόγειο του κτιρίου προτού τελικά συλληφθεί. Σε ένα άλλο περιστατικό, το 2013, γυναίκα είχε προσκρούσει με το αυτοκίνητό της στην προστατευτική μπάρα και εν συνεχεία είχε διαφύγει. Οχήματα της φρουράς του Λευκού Οίκου και της αστυνομίας του Καπιτωλίου κυνήγησαν το αυτοκίνητο της γυναίκας, εν συνεχεία το γάζωσαν με σφαίρες σκοτώνοντάς τη. Στο πίσω κάθισμα βρισκόταν κοριτσάκι ενός έτους που επέζησε.

Το 2012, πάνω από 10 πράκτορες του Secret Service αποστρατεύθηκαν όταν ανακαλύφθηκε ότι το ταξίδι τους στην Κολομβία, για την προετοιμασία επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, περιλάμβανε γλέντια με πόρνες και άφθονο αλκοόλ.

Στο περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, οι πράκτορες που ήταν παρόντες επεχείρησαν να συλλάβουν τους δύο υψηλόβαθμους συναδέλφους τους και να τους υποβάλουν σε αλκοτέστ, πράγμα που δεν συνέβη. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το περιστατικό ερευνάται και ότι οι δύο μετακινήθηκαν σε θέσεις «μη διοικητικές, μη επιχειρησιακές». Ομως, όπως σημειώνει η «Ουάσιγκτον Ποστ», δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως συνήθως συμβαίνει όταν αστυνομικοί ερευνώνται για παράβαση καθήκοντος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή