Χαμηλές οι προσδοκίες του Ολάντ

Χαμηλές οι προσδοκίες του Ολάντ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα χρόνο μετά την εκλογική ήττα στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν καλλιεργεί προσδοκίες για τον πρώτο γύρο των τοπικών (διαμερισματικών) εκλογών της Κυριακής.

Οι τελευταίες συνδυασμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό UMP-UDI 32% και στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) 29%, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να ακολουθεί με 26% στην πρόθεση ψήφου.

Σε άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ifop έδινε χθες την πρώτη θέση στο FN, με 30%, με ελάχιστη διαφορά από το UMP-UDI (29%) και τους Σοσιαλιστές με μόλις 19%. Το Αριστερό Μέτωπο φέρεται να λαμβάνει 6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 29%, με 71% των ψηφοφόρων να δηλώνει «σίγουρο για την επιλογή του», ενώ 54% των εγγεγραμμένων δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο της αποχής των τοπικών εκλογών του 2011.

Εθνικό Μέτωπο

Παρότι το FN αναμένεται να καταγάγει μεγάλη συμβολική νίκη στον πρώτο γύρο, η δεξαμενή ψήφων που διαθέτει η Κεντροδεξιά αναμένεται να σταθεί ικανή για να δώσει στο UMP τις περισσότερες έδρες και δήμους στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 29 Μαρτίου.

Παρότι, όμως, το FN ποντάρει τα πάντα στο εθνικό του ποσοστό, κάποιες από τις αναμενόμενες νίκες του θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους συμβολισμούς. Αυτό αναμένεται να συμβεί στον Νομό της Εν (Aine), όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δείχνει να εξασφαλίζει ποσοστό ανώτερο του 42%.

«Αν νικήσουμε σε έναν σημαντικό νομό, αυτό θα είναι ιστορικό. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι είμαστε ικανοί να διοικήσουμε έναν νομό, όπως αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να διοικήσουμε έναν δήμο», είπε χθες η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου μιλώντας στο ραδιόφωνο της France Info.

Παρότι το κεντροδεξιό UMP του πρώην προέδρου Σαρκοζί αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στα περισσότερα διαμερίσματα το βράδυ του δεύτερου γύρου, το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να ελπίζει σε νίκες στη Βοκλίζ, το Πα-ντε-Καλέ, το Βαρ και την Ουάζ.

«Ο πρόεδρος Ολάντ έχει προετοιμασθεί για την ήττα στις τοπικές εκλογές και οργανώνει την επόμενη μέρα χωρίς άγχος. Είναι σαν να βρισκόμαστε ήδη στις 30 Μαρτίου», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Ολάντ στην εφημερίδα Le Figaro.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο οικονομικό περιοδικό Challenges, αποκάλυπτε: «Δεν θα υπάρξει αλλαγή πλεύσης, ούτε και πρωθυπουργού, μετά τις εκλογές. Συνεργαζόμαστε άριστα με τον Μανουέλ Βαλς. Συνομιλούμε καθημερινά και ουδέποτε έχω νιώσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του».

Ο κ. Ολάντ προσπάθησε με τα λόγια αυτά να δώσει τέλος στα σενάρια που θέλουν τον Μανουέλ Βαλς να υφίσταται την τύχη του προκατόχου του, Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο κ. Ερό είχε «θυσιασθεί» μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις περσινές δημοτικές εκλογές.

Προεδρικές φιλοδοξίες

Ο πρόεδρος φιλοδοξεί τώρα να επιτύχει τη συσπείρωση της Αριστεράς χρησιμοποιώντας τον υπαρκτό κίνδυνο του Εθνικού Μετώπου, μόνος ικανός να τιθασεύσει τις εσωκομματικές ανταρσίες. «Οι συζητήσεις γύρω από το εάν είμαστε υπερβολικά φιλελεύθεροι έχουν πια ξεπεραστεί. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι ενιαίο μέτωπο κατά του Εθνικού Μετώπου», έλεγε χθες ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλιστών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ολάντ ίσως επιλέξει νέο άνοιγμα, «προσκαλώντας» και πάλι τους Πράσινους στην κυβέρνηση Βαλς. Το όνομα του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Νικολά Ουλό, που είναι σήμερα ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ολάντ για την προστασία του περιβάλλοντος, κυκλοφορεί ήδη ευρέως στους διαδρόμους του Ελιζέ. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή