Βαθύ το χάσμα μεταξύ Aγκυρας και Ουάσιγκτον

Βαθύ το χάσμα μεταξύ Aγκυρας και Ουάσιγκτον

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χειραψία με τον Μπασάρ Aσαντ θα ισοδυναμούσε με ανάλογη κίνηση προς τον Αδόλφο Χίτλερ. Με αυτό τον αφορισμό, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε σε πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναδεικνύοντας με έντονο τρόπο το χάσμα μεταξύ Aγκυρας και Ουάσιγκτον, αναφορικά με τον χειρισμό της συριακής κρίσης.

Την περασμένη Κυριακή, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να διαπραγματευτούν με τον Σύρο πρόεδρο, προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική λύση στο Συριακό, η οποία θα επιτρέψει τον τερματισμό του εμφυλίου. Αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να μετριάσει τις εντυπώσεις, «διευκρινίζοντας» ότι οι δηλώσεις Κέρι δεν αφορούσαν προσωπικά τον Ασαντ, αλλά την κυβέρνησή του. Φαίνεται όμως ότι οι εν λόγω διευκρινίσεις δεν έπεισαν την Αγκυρα.

Aμφιβολίες

Μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι φωνές που ακούγονται, σε χώρες της Δύσης, υπέρ της διαπραγμάτευσης με τον Ασαντ, κάνουν την τουρκική κυβέρνηση «να έχει αμφιβολίες για την προσήλωσή τους στις ανθρωπιστικές αξίες». Και προσέθεσε: «Εάν, σε πείσμα όλων αυτών των σφαγών, σε πείσμα της χρησιμοποίησης χημικών αερίων –μια πράξη με την οποία πέρασαν την κόκκινη γραμμή– σπεύσετε να σφίξετε το χέρι του Aσαντ, θα πρόκειται για μια πράξη που θα μείνει στην Ιστορία. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια χειραψία με τον Aσαντ και μια χειραψία με τον Χίτλερ, τον Σαντάμ, τον Κάραζιτς ή τον Μιλόσεβιτς».

Nωρίτερα, η εξεταστική επιτροπή που είχε ορίσει ο ΟΗΕ για τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, γνωστοποιούσε ότι προτίθεται να δώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τα πρόσωπα που, βάσει των ερευνών της, θεωρούνται ύποπτα, ώστε να διωχθούν από οποιοδήποτε κράτος. Η ασυνήθιστη απόφαση, την οποία γνωστοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής, Πάολο Πινιέιρο, έχει στόχο να παρακάμψει το βέτο της Ρωσίας ή της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα έπρεπε να παραπέμψει παρόμοιες υποθέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ομάδα Πινιέιρο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η πρώην εισαγγελέας ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, Κάρλα ντελ Πόντε, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μοιραστεί τα ονόματα των υπόπτων με ενδιαφερόμενες χώρες, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού και των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, διοικητές ένοπλων, αντικαθεστωτικών ομάδων. Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες προτίθενται να κινήσουν δικαστική διαδικασία. Μία από αυτές, η Γερμανία, όπως επιβεβαίωσε ο γεν. εισαγγελέας, Χ. Ράνγκε.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατήγγειλε χθες ότι κυβερνητικά στρατεύματα εκτόξευσαν χημικό αέριο χλωρίου στο χωριό Σαρμίν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, προκαλώντας τον θάνατο έξι ανθρώπων. Ο κυβερνητικός στρατός αρνήθηκε την κατηγορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή