Στα 100 δολάρια ανά 1.000 κυβ. μέτρα η ανώτερη έκπτωση της Μόσχας στο Κίεβο για το φυσικό αέριο

Στα 100 δολάρια ανά 1.000 κυβ. μέτρα η ανώτερη έκπτωση της Μόσχας στο Κίεβο για το φυσικό αέριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής πώλησης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών των δυο πλευρών στις Βρυξέλλες, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβο.

Η μείωση αυτή μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα όπως ισχύει στη συμφωνία η ισχύς της οποίας εκπνέει την 31η Μαρτίου.

Η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας, που επετεύχθη πέρυσι, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά την τιμή του φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Η συμφωνία περιελάμβανε έκπτωση κατά 100 δολάρια στα 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, την προσωρινή άρση του "take-or-pay" ( της προπληρωμής των ποσοτήτων αερίου που απαιτεί η Μόσχα από το Κίεβο) και την αίτηση της Ουκρανίας για την αποπληρωμή μέρους των χρεών της.

Με τη λήξη της συμφωνίας την 31η Μαρτίου η Ουκρανία, από το έδαφος της οποίας περνά περίπου το 40% του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα επιστρέψει αμέσως στην αρχική συμφωνία του 2009.

Για το λόγο αυτό οι τρεις πλευρές Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 20 Μαρτίου για να εξετάσουν την πιθανότητα μια νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι εάν η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι πάνω από τα 330 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα κατά το δεύτερο τρίμηνο, τότε η μέγιστη έκπτωση για το Κίεβο θα είναι 100 ευρώ. Αν η τιμή είναι χαμηλότερη, η έκπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 30% της τιμής. Η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι της τάξης των 350-360 δολαρίων, χωρίς έκπτωση, είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τη Δευτέρα, η ουρανική εταιρεία Naftogaz κατέβαλε 15 εκατομμύρια δολάρια για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Τα χρήματα αυτά αρκούν για την παροχή αερίου για επτά ημέρες. Εν τω μεταξύ η προμήθεια φυσικού αερίου στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας, εξαιρείται από την τρέχουσα οφειλή αλλά θα πρέπει να καταβληθεί, όπως είπε ο Αλεξάντερ Νόβακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή