Επαναφορά εκτελεστικού αποσπάσματος στη Γιούτα

Επαναφορά εκτελεστικού αποσπάσματος στη Γιούτα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ. O κυβερνήτης της Γιούτα, Γκάρι Χέρμπερτ, υπέγραψε τη Δευτέρα νόμο για την επαναφορά του εκτελεστικού αποσπάσματος, σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα τα συστατικά της θανατηφόρου ένεσης. Οι καμπάνιες αντίθεσης στη θανατική ποινή στην Ευρώπη έχουν υποχρεώσει Ευρωπαίους προμηθευτές να περιορίσουν τις εξαγωγές των συστατικών αυτών στις ΗΠΑ.

Η παραπομπή καταδικασθέντων στο απόσπασμα εμπεριέχει στοιχεία αυτοδικίας, αφού στα αποσπάσματα συμμετέχουν κατά προτεραιότητα σκοπευτές από την περιοχή στην οποία έγινε το έγκλημα. Ο κυβερνήτης Χέρμπερτ είπε ότι θεωρεί τη μέθοδο «λίγο φρικαλέα», αλλά ότι δίνει στην πολιτεία μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες άλλες μέθοδοι.

Ο εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου, Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πολ Ρέι, χαρακτήρισε το απόσπασμα «πιο ανθρωπιστική μορφή εκτέλεσης». Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σωρεία προβλημάτων στη χρήση θανατηφόρου ένεσης, με τους μελλοθανάτους να υποφέρουν και τη διαδικασία να παρατείνεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται να κρίνει τον επόμενο μήνα τη συνταγματικότητα της θανατηφόρου ένεσης, που αποτελεί την πιο κοινή μέθοδο εκτέλεσης στις ΗΠΑ. Το 2008 το δικαστήριο είχε κρίνει τη μέθοδο συνταγματική, αλλά ακολούθησαν ελλείψεις φαρμάκων, που οδήγησαν κάποιες πολιτείες να πειραματιστούν με νέα θανατηφόρα κοκτέιλ που παρατείνουν την επιθανάτια αγωνία. Η υπό εκδίκαση προσφυγή έγινε από τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο στην πολιτεία της Οκλαχόμα, όπου υπάρχει ιστορικό βασανιστικών εκτελέσεων.

Η πολιτεία της Γιούτα ήταν η μόνη που επέτρεπε εκτελεστικά αποσπάσματα ώς το 2004. Η τελευταία τέτοια εκτέλεση έγινε το 2010 και αφορούσε θανατοποινίτη που είχε καταδικαστεί πριν από το 2004 και επέλεξε τη μέθοδο αυτή.

Την ημέρα της εκτέλεσης, ο κρατούμενος στέκεται μπροστά σε ξύλινο τοίχο, περιστοιχισμένος από σακιά άμμου, προκειμένου να μην εξοστρακιστούν οι σφαίρες. Ενας στόχος καρφιτσώνεται στην καρδιά του και οι πέντε εκτελεστές βρίσκονται σε απόσταση 7,6 μέτρων. Αν βρουν τον στόχο, η καρδιά διαρρηγνύεται και ο κατάδικος πεθαίνει ταχύτατα από αιμορραγία.

Ο βουλευτής Ρέι είπε ότι οι πρόθυμοι να στελεχώσουν το απόσπασμα είναι πάντα περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις και ότι οι ταυτότητές τους μένουν μυστικές. Ενας από τους πέντε έχει άσφαιρα πυρά και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή