Στο φως τα «μαύρα ταμεία» της ισπανικής Δεξιάς

Στο φως τα «μαύρα ταμεία» της ισπανικής Δεξιάς

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Ισχυρές και τεκμηριωμένες» είναι οι ενδείξεις για την ύπαρξη, επί 18 χρόνια, «μαύρων ταμείων» στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, σύμφωνα με το βούλευμα 190 σελίδων, με το οποίο ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ παραπέμπει σε δίκη δύο πρώην ταμίες του κυβερνώντος κόμματος και τέσσερα άλλα άτομα. Σύμφωνα με τον δικαστή Ρουθ, το κόμμα χρησιμοποιούσε το «μαύρο χρήμα» για τον πλουτισμό υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, για εργασίες συντήρησης κομματικών γραφείων και για χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Ακόμη και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Χένοβα 13, ανακαινίστηκαν, χρησιμοποιώντας 1,55 εκατομμύρια ευρώ από τα «μαύρα ταμεία». Η υπόθεση άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2013, όταν διέρρευσαν στον Τύπο οι χειρόγραφες σημειώσεις με τα ονόματα των αποδεκτών των μαύρων κονδυλίων. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρώην ταμίας του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα ήταν αυθεντικά.

«Ο δικαστής θεωρεί ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Λαϊκό Κόμμα τηρούσε δεύτερα βιβλία» ανακοίνωσε το δικαστήριο. Το Λαϊκό Κόμμα διέψευσε, δηλώνοντας ότι «η ύπαρξη δεύτερων βιβλίων ουδέποτε ήταν γνωστή στο κόμμα».

Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν θα γίνει φέτος, απαλλάσσοντας έτσι το λαϊκό κόμμα από την αρνητική διαφήμιση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ανεξαρτήτως αυτού, το Λαϊκό Κόμμα υπέστη δεινή ήττα στις εκλογές της Κυριακής στην Ανδαλουσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή